GTI W12 650

Миналата година беше забележителна за автомобилните ентусиасти, които искат да достъпен, но забавен бърз хечбек. На автомобилното изложение в Детройт, Hyundai хвърли ръкавицата с новия Veloster N, който завладя вниманието ни. Volkswagen беше на изложението, но германският производител имаше по-сериозни намерения.

В Детройт VW представи новия Jetta 2019 и по-спортен Passat GT, но германците не изкараха нищо забавно. Разбира се, Volkswagen бе представил фамилията „Golf“ на миналогодишното автомобилно изложение в Ню Йорк, но тази година нямаше нищо вълнуващо. Няма масивен спойлер за GTI, не и Drift Mode за Golf R. Всичко беше сериозно, което ни накара да помислим за момент, когато VW се занимаваха по-духовито с модела.

През 2007 г., когато Mazdaspeed 3 беше един от най-лудите хечбеци на пазара, , Volkswagen създаде, може би най-откачения хот хеч, правен някога.

Наречен Golf GTI W12-650, единичният концепт бе построен върху MK5 GTI. Той включва 6.0-литровия W12 двигател от Bentley Continental GT, който е монтиран надлъжно в средата на хечбека. Чудовищният агрегат достигаше до 650 к.с. и въртящ момент от 746 Nm- които бяха, и все още са, достойни за суперавтомобили. В резултат на това, машината може да достигне 100 км/ч за 3.7 секунди и да достигне максимална скорост от 325 км/ч.

Golf  GTI W12-650 изглеждаше също толкова откачено, тъй като беше пет инча по-широк и три инча по-нисък от обикновения Golf GTI. При задвижването на задните колела, което, с изключение на BMW, е практически нечувствително за хечбек, концептът бе снабден с масивни гуми с размер 295 мм отзад и 235 мм отпред.

Съществуват толкова много други малки детайли, които правят  GTI W12-650 една от любимите ни машини на VW като силно преработеното шаси, огромния въздушен отвор отпред, променените задни прозорци и футуристичната задна броня.

Не очаквахме Volkswagen да постави концепта на пътя, но Autoweek съобщава, че новият шеф на немската марка Мартин Винтеркорн иска това като знак за намерението му да промени консервативния образ на автомобилния производител.

Сега, когато VW се опитва да преоткрие себе си след скандала с дизеловите агрегати и да се придвижи към електрически автомобили, е малко вероятно някога да видим кола или концепт като Golf GTI W12-650.

Това е срам, защото хот хечът с мощ на суперавтомобил не само звучи невероятно, но ще даде на ентусиастите нещо, което да ги развълнува. Автомобили като Jetta, Passat, и Tiguan наистина не правят това, нали?