Райконен

Кими Райконен ще напусне Ferrari в края на сезона, потвърди отборът от Формула 1, проправяйки пътя за Чарлс Леклерк.

Дългогодишното протеже на Ferrari Леклерк бе гласен за заместник на Райконен по-рано този сезон след зашеметяващо начало на сезона със Sauber.

Бившият шеф на Ферари Серджио Маркионе почина през юли и това засили перспективите пред Райконен да продължи втория си престой при черните кончета. Заместникът на Маркионе, Луи Камилери, се оказа поддръжник на финландеца.

Въпреки това, ситуацията се промени след уикенда в Италия, след като Ferrari се върна към първоначалния план да замени Райконен с Леклерк за следващия сезон.

Отборът вече потвърди, че Райконен „ще се оттегли от сегашната си роля“, но не е обявил негов заместник.

Засега не е ясно дали Райконен ще приключи с кариерата си във F1 или ще продължи другаде.

Световният шампион за 2007 г. има 284 старта, като печели 20 от тях след дебюта си със Sauber през 2001 г.

Райконен остана на F1 две години след спечелването на световната титла с Ферари, за да прекара две години в Световния рали шампионат, преди да се завърне с Lotus през 2012 година.

Той се присъедини към Ferrari две години по-късно, но не успя да добави към деветте си победи с отбора втора титла.

„През тези години приносът на Кими в екипа, както като пилот , така и поради човешките му качества, е фундаментален“, каза шефът на екипа Маурицио Аривабене.

„Той играе решаваща роля в развитието на отбора и в същото време винаги е бил голям отборен играч. Като световен шампион на Scuderia Ferrari, той винаги ще бъде част от историята и семейството на отбора. Благодарим на Кими за всичко това и пожелаваме на него и на семейството му успешно бъдеще.“

Райконен ще напусне Ferrari като един от най-успешните пилоти, като записва 144 старта – само Михаел Шумахер със 179 има повече – и девет победи с отбора от Маранело.

Той остава последният световен шампион на Ferrari, въпреки че настоящият му съотборник Себастиан Фетел се бори с Хамилтън за титлата през 2018 г.

20-годишният Леклерк спечели титлите в GP3 и Formula 2, за да спечели мястото си в отбора на Sauber.

Той отбеляза най-добър резултат в Азербайджан с шесто място и натрупа 13 точки, нареждайки се 15-ти в шампионата, изпреварвайки много по-опитния си съотборник Маркус Ериксън.

Очаква се Райконен да се върне в Sauber където дебютира преди 17 години и да замени младия талант.