Ако песента на Папи Ханс „Суперпалав“ беше написана за автомобил, той щеше да е Suzuki Swift Sport!

Защо ли? Защото колата е всичко, което прави Палаво едно превозно средство на 4 гуми – като започнем от сладурския закачлив дизайн, примесен с агресивните спортни елементи и приключим с факта, че въпреки 1400 кубиковия двигател, лекият хеч ускорява като тапа от шампанско. Това е Пикачу в лошо настроение, Мики Маус на анаболи, раздразнена нинджа с ръст 149.5 см. – Swift Sport е всичко друго, но не и кола, която трябва да подценявате на светофара!

Защо сме толкова емоционални ли? Честно казано, когато разбрахме, че ще тестваме малкия хот хеч на Suzuki, знаехме, че е лек, сравнително мощен за размерите си и че с механичната 6 степенна трансмисия ще предразполага към забавно каране. Но за Бога! Тази кола ви шокира с динамика още след 20-тия метър.


В момента, в който се качите в нея и изредите предавките от 1-ва до 4-та, оставате шокирани, изненадани, объркани, озадачени, замислени, изплашени и за капак, докато изпитвате всичко това, откривате някаква глуповата усмивка на лицето си. След секунди без да се усетите повтаряте всичко това наново, а физиономията ви продължава да е като карикатура, издавайки еуфорични звуци. Това е Suzuki Swift Sport, така прави с хората при първо запознанство – нанася ви удар преди да сте си създали предрасъдъците за колата.

Но как го постига?

Както споменахме вече, хечът е лек. Всъщност е най-лекият сред конкурентите в класа си – под 1 тон или ако трябва да попитаме брошурата, точно 970 килограма. Тегло, с което 1.4 литровият Boosterjet двигател се справя повече от отлично.


Бензиновият мотор, както можете да предположите от името му, е с обем 1400 кубика, 4 цилиндъра, турбина и генерира мощност от 140 к.с. с 230 Нм въртящ момент, който усещате между 2500 и 3500 оборота. Във версията Sport друг избор за агрегат дори не е наличен. Както не е налична и скоростна кутия различна от 6-степенната механична, която има страхотни предавателни числа с доста къси първи две предавки.

Всичко това в комбинация със стегнатото и дори можем да кажем една идея по-твърдо окачване, създава много силно чувство за контрол над поведението на колата. Кормилната рейка е страшно директна и реагира моментално на прищявките ви. В общи линии машината изобщо не се замисля дали да поеме натам накъдето я насочите. И въпреки че усещането е буквално като в картинг, комфорт изобщо не липсва. Стегнатото окачване постига перфектния баланс спорт/комфорт, а малките размери от 3.89 м. дължина и 1.73 м. широчина ви позволяват да скитате из градския трафик без да ви се изправя косата в тесните улички или многолентовите кръгови.

Интересното е, че очаквахме колата да се чувства нестабилна при висока скорост заради теглото си от под 1 тон и не особено малката си височина, но Swift Sport ни опроверга отново. До максимално позволените за нашите магистрали 140 км/ч (и малко отгоре) мъникът изглежда непоклатим. Разбира се, не очаквайте крайцерското поведение на автомобил от луксозния сегмент, тъй като в този момент дори осъзнавате и липсата на адекватна шумоизолация в купето.

Палавият външен вид!

Погледнат отвън, новият Suzuki Swift Sport е запазил огромна част от силуета на предшественика си с типичната висока покривна линия. Нашият тестов модел бе в ярко червен цвят (хората от Сузуки казаха, че това е най-предпочитаният цвят у нас) и разполагаше с всички характерни за топ версията външни допълнитени детайли. В това число влизат праговете, предният лип и задният дифузьор, имитиращи карбон, както и предната броня с разширен въздушен отвор, пресечена с тъмна дебела линия а ла GT-R. 17-инчовите джанти с дизайн наподобяващ шурикен звезди, идват стандартно за спортния хеч, но могат да се поръчат и при останалите версии.

В интериора няма абсолютно нищо излишно, но и нищо не липсва. Високият покрив позволява лесен достъп до предния чифт спортни седалки от качествен текстил комбиниран с червени шевове. Всъщност червения цвят ще го видите на доста места из купето, включително по акцентите около вратите, таблото, средната конзола, а най-вече ви се набива на очи, когато погледнете аналоговите уреди зад волана.

За да се подчертае още повече думичката „спорт“, от малкия LCD дисплей между оборотомера и километража можете да изберете изгледи, даващи моментна информация за налягането на турбото, използваната мощност и въртящ момент, силата на спирачното усилие или ускорение, както и графика на линейните и страничните сили (G-Force). Suzuki определено заслужават „Браво“ за запазване на аналоговия дизайн на таблото поне с това поколение на модела.

В купето всичко е просто, дори и интерфейса на мултимедията, която е супер лесна за работа и разполага с всички характерни за автомобил от 2019 година функции – навигация, свързване на смартфон, камера за заден ход, хендсфрий и т.н. Ако очаквате, обаче, от колата и една идея повечко лукс, може да останете леко разочаровани, тъй като такъв няма да намерите, а пък и компактният клас не е най-доброто място да го търсите.

Пластмасата над таблото, по вратите и около краката е доста твърда, а кожата на спортния волан е изкуствена и това си личи от самолет. Интересното е, че тези недостатъци дори са засенчени от невероятния дух, с който разполага Suzuki Swift Sport.
Задните седалки са малки, но не чак толкова, че човек от европеидната раса да се чувства некомфортно. Плюс това се сгъват, за да нарасне обема на багажника от 265 до 579 литра, ако ви се наложи да пренасяте нещо по-голямо от микровълнова фурна.

Но да приключим ревюто ни с нещо, което ни направи особено впечатление в този малък автомобил с огромен характер. Suzuki са създали нещо, за което напоследък се говори, че изчезва от фона на автомобилния пазар. Непретенциозен спортен хечбек, който силно ни напомня за модели слезли от поточната линия последно преди 15 години с турбо бензинов мотор, ръчна спирачка, а не бутон, три педала и стегнато окачване, същевременно съдържащ всичките задължителни технологии за да се продава в наши дни.

Дори сейфти системите, помагащи ви да се пазите от удар, като радарите за опасна близост до колата пред вас или предупреждението за напускане на пътната лента „не са досадни“ и се активират когато наистина има нужда от тях. Последната дори е изключена по подразбиране. Сякаш от Suzuki са ги сложили, просто защото се налага.


Удоволствието да карате топ версията на новото Suzuki Swift Sport струва точно 39 890 лева и смеем да твърдим, че наистина си заслужава, ако обичате шофирането, защото Swift Sport иска да бъде каран – пише му го на вратите!