Футуристично, елегантно и агресивно – това е Peugeot 508. И за наш късмет, прекарахме няколко дни зад волана му.

Peugeot 508 втора генерация поставя началото на нова ера за френската компания. И ако попринцип имаме практиката, когато ви запознаваме с нов автомобил, да разкажем за неговия предшественик, то в случая това ще бъде напълно излишно. Въпреки наименованието си, новото 508 няма нищо общо с досега познатото ни.

Да, това е кола с която не просто се задоволяваш, а я искаш! Не е най-практичната, не е и най-бързата, тя е от всичко това в премерени дози – и истински ни допада. Ако проследите линията на тавана, бързо бихте определили Peugeot 508 като типично четириврато купе. Агресивността на визията е силно спомогната от формата на LED фаровете и тъмните стопове, които минават през цялата дължина на багажника.

Не оставайте с грешни впечатления, елегантната и спортна визия в никакъв случай не превръщат Peugeot 508 в чистокръвен спортист. Колата се усеща по-скоро спокойно, а на возията и биха завидяли дори автомобили от по-висок клас. Ако търсите само динамика и скорост – това не е вашата кола, ако обаче искате бизнес автомобил, с който да изглеждате едновременно успял и изтънчен – това е колата за вас.

В случай, че сте фен на марката и се вгледате в новото 508, неминуемо в съзнанието ви ще изникне препратка към култовото Peugeot 504 от края на 60-те години. Още щом хвърлите поглед към предницата на автомобила ще забележите, че точно над емплемата на Peugeot е изписано името на модела с три цифри. Подобно на 504 задните прозорци са скосени, а ако имате малко по-богато въображение ще намерите сходство и в силно изразената радиаторна решетка.

Нека обаче се съсредоточим върху автомобила, който със сигурност ще открие нови хоризонти пред френската марка. Peugeot 508 се предлага с няколко дизелови агрегата и два бензинови. Като започнем с най-малкия дизелов 1.5 BlueHDI с мощност от 130 к.с. (впрочем единствено с него е опцията с ръчната скоростна кутия), минем през 2-литровия дизелов двигател с мощност от 160 или 180 конски сили и стигнем до бензиновия 1.6 Pure Tech със 180 или 225 конски сили. От тази година елегантият французин се оборудва и с 1.6 Plug-in Hybrid отново с мощност от 225 конски сили. Мощността на всички агрегати достига до предната ос на автомобила благодарение на 8-степенна автоматична скоростна кутия.

Екземплярът, който ни бе любезно предоставен от София Франс Ауто бе оборудван с 1.6-литровия бензинов агрегат с мощност от 180 конски сили. За щастие или не, денят в който трябваше да вземем автомобила се оказа един от най-снежните за тази зима, но дори това не успя да развали вълнението ни от него. Още с излизането от представителството на марката решихме да настъпим педала на газта. Въпреки предното предаване и непочистения от сняг и киша път, колата получи нужната доза сцепление, за да залепи гърбовете ни за седалките. Браво Peugeot, добра работа със системите против пробуксуване и избора на гуми!

След дълго среднощно шофиране, в което изпробвахме всички екстри, с които бе оборудвано нашето 508, дойде ред и на сутринта. Тъй като нямахме търпение да се качим в колата, станахме съвсем рано, когато температурите още бяха минусови, а колата бе обгърната от сняг и лед. Тогава дойде и най-приятната изненада. Червената красавица разполагаше с подгрев, освен на челното и задното стъкло, и на четирите странични. Просто седнахме, включихме подгревите на стъклата и волана, и след по-малко от 5 минути бяхме готови за потегляне. За щастие, няколко часа по-късно късметът ни се усмихна. Изгря силно слънце, което съвсем бързо разтопи заобикалящия ни сняг и дори поизсуши пътната настилка. Да, успяхме да се насладим на приятния звук на 1.6-литровия бензинов агрегат, елегантният малък волан, особено в режим спорт ни позволи да се насладим на по-острите завои. Отново ще повторя, усещенето в никакъв случай не е като в спортен автомобил, по-скоро усещате чувството, че не е нужно да показвате рали способности, а просто изпитвате нуждата да се насладите на приятното шофиране в автомобил, който ви кара да се чувствате облагодеталствани от живота.

Ако имате добре отопляем гараж и подгряващите се стъкла не ви впечатляват особено, то със сигурност няма да останете безразлични към интериора на Peugeot 508. Леко футуристичен, в първия момент дори странен, с голям инфоразвлекателен тъч-скрийн дисплей и волан, който прави асоциации с такъв от WRC шампионат на някоя друга далеч по-развита цивилизация. Да, колата наистина опитва да комбинира всички модерни технологии, от амбиентно осветление, през Night Vision с топлинен сензор, та до тъч-скрийн плафони. Тук може би е момента да вметнем и няколко леки неудобства. Подобно на повечето купета, колата не е оборудвана със странични дръжки над прозорците, по-висок човек със сигурност би изпитал дискомфорт на задната седалка, а иначе интересните тъч плафони са така насочени, че при светване по-скоро пречат на возещите се на задната седалка, отколкото да им помагат.

Както няколко пъти казахме, Peugeot 508 е изцяло нова страница в историята на марката. Това не е скучният семеен седан, който сте купили заради добрата цена и гаранцията. Той е стилен и елегантен, кара ви да се гордеете с него. Разбира се, за да получите всичко това ще трябва да заплатите и съответна сума, която може да се стори леко висока за старите клиенти на марката, но спрямо конкуренцията е повече от достъпна, а 508 наистина впечатлява. Нашият екземпляр би ви струвал точно 70 905 лева, но повярвайте – струва си!