Как Mazda CX-30 се съпоставя спрямо CX-3 и CX-5

CX-30

Mazda показа на автомобилното изложение в Женева нов модел, който ще седи между малкия CX-3 и компактния CX-5. Той се нарича CX-30 и също като другите два модела, привлича погледа с елегантния и спортен дизайн Kodo. Но нека да видим с какво той превъзхожда останалите.

Три сходни модела, но с доста различия

CX-30 прилича и на CX-3 и CX-5. Можем да го опишем като по-малък CX-5 с по-ниска покривна линия, или по-голям CX-3 с по-дълъг капак и по-права линия на прозорците. Можем да го сравним и с Mazda3, въпреки че се намират известни различия в задния край.

Що се отнася до него, всичките три модела ясно подсказват произхода си от Mazda. Задните светлини на CX-30 са много сходни с тези на Mazda3, въпреки различния дизайн отвътре.

Във всеки случай, изглежда справедливо да се каже, че CX-30 изглежда по-спортен от CX-5 и по-елегантен от CX-3. Това е очаквано като се има предвид, че моделът излезе последен, което пък не е логично предвид поставянето му в средата на гамата.

По-стилен интериор

Според Mazda, интериорът на CX-30 се отличава със „спокойна и лесна за употреба среда“, като има достатъчно място за четирима възрастни и добра видимост отвън. Определено той изглежда по-практичен от новата Mazda3, съдейки по неговия багажник от 430 литра, в сравнение с 295-те литра в 3-ката. Що се отнася до останалите модели, CX-3 (350 литра) и CX-5 (477 литра), той се доближава до по-големия си брат.

Със сигурност се забелязва, че дизайнът на таблото на CX-30 е различен. Начинът, по който панелите на вратите се вписват в таблото, ни препраща към по-луксозен тип автомобили. Виждаме самостоятелна 8,8-инчова инфоразвлекателна система, която можете да контролирате чрез въртящ се пад на централната конзола, нов волан (същия като в новата Mazda3), различна система за климатика и по-меки повърхности.

Първоначално се зачудихме, защо Mazda изобщо изкара кросоувър като CX-30. Първо, компанията вече е покрила основните сегменти и второ, той не се разграничава достатъчно от другите два модела, за да оправдае съществуването си. От друга страна, не може да се спори с пазара, който в момента иска все повече и повече кросоувъри и SUV-ове във всякакви форми и размери. Нека почакаме реакцията на клиентите преди прибързаните изводи.