фрмула 1

Не може да не сте си задавали въпроса как успяват отборите от Формула 1 да пренесат своите болиди и оборудване от единия етап до следващия в рамките на само няколко дни. Например тази година на 27 май шампионатът е в Монте Карло, а на 10 юни е почти в другия край на света – Канада, което означава, че „багажът“ трябва да е сглобен на пистата Жак Вилньов още на 4-ти. Отговорът се крие в перфектата организация на логистичния център и партньор на Формула 1 – DHL.

След като оборудването и двата болида на всеки екип биват опаковани и стегнати за път, те попадат в ръцете на специалистите от най-известната транспортна фирма в света. В зависимост от това от кой до кой етап ще се придвижва товарът, може да се използват три метода за транспорт – въздушен, пътен и воден.

Тъй като всички тиймове в шампионата са базирани в Европа, те използват пътищата като средство за преместване на ценните си товари, когато мероприятията са на същия континент. Фирмените камиони боядисани в разцветката на отбора разполагат със специално полуремарке, в което може да се натоварят два болида. Колите са с разкачени аеродинамични панели и се повдигат на специални платформи, под които се товари допълнителното оборудване.
В това видео можете да видите как от Sauber товарят своите камиони:

За международни състезания отборите във Формула 1 използват комбинация от пътен, въздушен и морски транспорт. Частите се делят на два вида – критични и некритични.

Критичните части включват шасита, двигатели, гуми, крила, IT оборудване. Некритичните са компонентите от бокса като крикове, инструменти, гориво, PR и маркетинг материали и други, които могат да се закупят в няколко комплекта и не са толкова скъпи, колкото останалите елементи от оборудването. Те се групират в общо 5 еднакви пакета, които се разпределят между два глобални състезателни региона. Например комплектът от Малайзия отива направо в Канада след състезанието, този от Гран При на Сингапур се изпраща в Бразилия, а инструментите, които се използват в Абу Даби преди това са били на пистата в Япония. Русия и Остин получават своите комплекти директно от щаба на отборите в Европа.
Всеки тийм обикновено ползва 3 контейнера за корабоплаване.

формула 1

Критичните компоненти се транспортират между етапите с помощта на специални чартърни самолети предоставени от логистичния партньор на Формула 1 – DHL. Имайки предвид географското разпложение на базите на повечето отбори в шампионата – полетите тръгват главно от Лондон и Мюнхен. Екипите използват специално предназначени за целта товарни контейнери, които са проектирани така, че да заемат възможно най-малко място във фюзелажа на самолетите и да предпазват компонентите от прекомерни нива на вибрации и други външни сили. Времето нужно за опаковане и разопаковане на пратките е между 6 и 8 часа.

В тези две видеа можете да видите цялата подотовка за преместването на колите – в първото за международните състезания, а във втория клип транспортирането между европейските етапи.

Интересни факти:

  • DHL използва 100 камиона за транспортирането на отборите от Формула 1
  • Превозват се 600 тона товари с камиони всеки път между различните етапи
  • Налични са само 9 дни за планиране
  • 240 работника в DHL са заети с тази работа
  • Средно 30 тона пренася всеки отбор по въздух
  • До 30 товарни контейнера съдържат медицинско оборудване