Koenigsegg се подготвят да счупят границата от 300 мили в час със специално подготвена версия на най-новото творение на фирмата – Jesko. То носи името на бащата на Кристиан фон Кьонигсег.

Top Gear имаше възможността да посети централата на екзотичния производител в Енгелхолм, Швеция, преди разкритието на Jesko на автомобилното изложение в Женева и да обиколи фабриката, в която мечтите се сбъдват.

Можем да видим как Jesko се подготвя за световната си премиера и да чуем как фон Кьонигсег говори за бъдещите им усилия да преодолеят бариерата от 300 мили в час (482 км/ч). Все пак има още много работа, която трябва да се свърши, преди да се опитат да счупят рекорда.

Koenigsegg Jesko се задвижва от twin-turbo 5.0-литров V8, който може да произведе до 1,578 к.с. Турбините на двигателя са свързани с малък електрически компресор, който засмуква въздух под налягане за тях, като елиминира турбо дупката и по този начин прави двигателя по-отзивчив.

Друг акцент е предаването. Вътрешно разработената кутия на Koenigsegg с 9 съединителя идва без никакви синхронизиращи пръстени, което превръща смяната на предавките в светкавично действие без нужда от синхронизиране.

Целият производствен процес е невероятно педантичен и се прави най-вече на ръка, което изисква хиляди човекочасове, за да се завърши една кола. Само процесът на боядисване отнема 600 до 800 часа, което ни дава представа за зашеметяващото внимание към детайла.

От друга страна, не трябва да очакваме нищо по-малко от Koenigsegg и неговия хиперкар за 3 милиона долара, нали?