автономни коли

Все по-често ще срещате заглавия съдържащи фразата „автономни коли“ и причината за това е, че много автомобилни компании се включват в надпреварата за изработка на самошофиращи се коли.

Разбира се, идеята на една такава иновация е да направи живота на хората по-лесен, приятен, практичен и безопасен, като елиминира напълно човешкия фактор, който е основен причинител на милионите птп-та всяка година. За да се „ориентират“ в трафика, автономните коли използват множество датчици и сензори, следящи дистанцията, навигацията, наклона и пътната маркировка, като последното се е превърнало в повод за направата на така наречения „капан за автономни коли“.

Във видеото към статията ще видите изключително простичкият номер, с който артистът Джеймс Брайдъл успява да излъже сложната автономна система на личният му автомобил и буквално да го накара да спре на място (да, колата е с допълнително инсталирана автономна система). За целта той се възползва от факта, че колата познава разликата между прекъсна и непрекъсната осова линия и пресича първата, влизайки в нарисувания кръг. Но за да излезе от него тя трябва да премине през непрекъснатата, което е против правилата, заложени в софтуера и.

Говорейки пред Creators, Брайдъл подхвърля забавната идея бъдещите таксиметрови шофьори да очертават улиците с непрекъсната бяла линия, забранявайки на автономните коли на Uber да „крадат“ клиентите им.

Сигурни сме, че производителите на автономни системи няма да оставят нещата в това положение и ще продължат да ги развиват все повече, за да станат „умните“ коли още „по-умни“.