Преди четири десетилетия Volkswagen представи първото поколение Golf GTI. Автомобилът е базиран на компактния хечбек и дава на ентусиастите спортно усещане на достъпна цена.

Първите модели са оборудвани с 1.6-литров двигател, който им позволява да достигнат максимална скорост от 180 км/ч. Не забравяйте, че годината е 1976 г., така че GTI бързо стана популярен и на практика създаде сегмента на хот хечовете.

След няколко години немският производител сменя 1,6-литровия модул за 1,8 литров. ТОй е по-мощен и доставя 112 к.с. и въртящ момент от 140 Nm към предните колела. В крайна сметка колата ще се превърне в любима сред ентусиастите, въпреки че 1.6 е все още смятан за оригиналния GTI.

Следващото видео показва Volkswagen Golf GTI Mk1, който е в отлично състояние. Не знаем дали е възстановяван или просто правилно поддържан (първото изглежда по-вероятно), но автомобилът изглежда и се движи така, както е излязъл от фабриката.

Като допълнителен бонус, звукът на двигателя може да бъде чут. Така че, не забравяйте да му се насладите на фона на чудесната гледка от езерото Вортерзее в Австрия.