Предпазването на боята на автомобила ви е важно за добрия му външен вид и за запазване на по-високата му продажна цена

Всеки автомобил има слой лак отгоре, който е безцветен и предпазва слоя боя под него. Лакът е именно слоят, който придава онзи лъскав и блестящ вид на колата. Увреждането на този слой може да причини козметични дефекти на купето на автомобила и след като не пази боята отдолу, тя може да започне да се поврежда.

Но ако се грижите добре за лака и не оставяте за дълго нетретирани драскотини и ръжди, боята на автомобила ви ще се запази и той ще изглежда по-нов и запазен. Ето няколко съвета как да го постигнете:

  • Мийте автомобила си на всеки две седмици. Препоръчително е да използвате стандартен автошампоан и мека гъба. Така няма да оставите различни субстанции по купето, които в последствие могат да увредят лака и съответно боята. Избягвайте да „биете“ по купето с прекалено силна водна струя, за да не нараните покритието.
  • Изплаквайте гумите и купето под калниците, за да не се наслоява мръсотия и частици, които в последствие могат да доведат до дълбоки драскотини и ръжди. Независимо, че е под калниците, ръждата може бързо да се разпространи и към видимата част на купето и да повреди боята.
  • Подсушавайте колата с хавлиени кърпи веднага след като я измиете. Ако я оставите да изсъхне сама с времето лакът и боята ще започнат да се повреждат и рискът от ръжда и по-светли петна е голям.
    полиране кола
  • Полирайте автомобила си поне веднъж месечно. Купете си паста, която е подходяща за цвета на колата и използвайте мека памучна кърпа, за да полирате. Винаги следвайте инструкциите за употреба на кутията и полирайте докато следите от паста не изчезнат напълно.
  • Стремете се винаги да паркирате на закрито. Така ще предпазите автомобила си от евентуални щети, които времето навън може да нанесе върху боята. Силното слънце например може много бързо да избледни цвета на колата и да накара лака да се лющи, а градушката освен боята може да образува и кривини по купето. Ако все пак нямате възможност да паркирате в гараж или под навес, поне се стремете да оставяте колата си на сянка, за да предпазите боята поне от вредните слънчеви лъчи.

Поправяйте всяка драскотина на момента. За целта може да използвате полираща паста, а ако драскотината е прекалено дълбока ще трябва да се запълни и пръсне със същия нюанс боя отгоре. За по-големи козметични проблеми и отстраняване на ръжди по купето препоръчваме да потърсите помощта на специалист, а не да действате самостоятелно, особено ако не сте го правили преди.