ембелмите

Вече ви разказахме, за по-голямата част от европейскити и японски автомобили. Днес е ред да обърнем внимание и на американските, които имат голяма заслуга за лика на модерното автомобилостроене.

Ford

Щом говорим за американски автомобили, няма как в съзнанието ни да не изникне марката Ford. Компанията е основана през 1903 година от Хенри Форд. Малцина обаче знаят, че макар и основател, той не бил едноличен собственик в компанията. Първоначално дори бил вицепрезидент и притежевал едва 25% от нея. Три години по-късно инженерът успява да откупи по-голямата част и се превръща в главен акционер. Чак през 1919 година Хенри и синът му Едсел изкупуват всички акции и се превръщат в еднолични собственици на компанията.

Едва ли е нужно да ви обясняваме от къде идва името на компанията, при положение, че знаете името на основателя и. Емблемата на марката представлява син овал, обграден от два сребърни ринга, в средата на които гордо седи името „Ford“. За съжаление никъде не е опоменато формата или цвета да носят някаква определена символика.

Tesla

Статията я започнахме с една от най-старите автомобилни компании. Защо пък да не я продължим с една от най-новите, която успешно превзема непознати хоризонти. Става въпорас за Tesla. Както вероятно знаете, автомобилите на марката се задвижват изцяло от електрически агрегати. Именно заради това тя е кръстена на великия изобретател и физик Никола Тесла.

Tesla е основана през 2003 година или точно 100 години по-късно от Ford. Вероятно си мислите, че компанията е основана от Илон Мъск, но всъщност не е точно така. Официално компанията има пет съоснователя – Мъск, Еберхард, Тарпънинг, Джей Би Стробъл и Иън Райт. Най-голяма популярност марката придобива, когато писка на пазара Tesla Roadster, първият в света изцяло електрически спортен автомобил.

Емблемата на Tesla, всъщност е доста проста, но и интересна. Основната цел на дизайна, била да отрази идеята за ефективно използване на елктроенергията. Всъщност емблемата стилно изобразява буквата „T“.

Dodge

Компанията е основана в началото на 20 век – 1900 година. Първоначалното и име било „Dodge Brothers Company“, а компанията се занимавала с производството на части за развиващата се автомобилна индустрия в Детройт. През 1914 година братята Хорас Додж и Джон Додж започнали да произвеждат собствени автомобили. Много бързо колите създадени от двамата братя започнали да се славят, като най-здравите и качествени на пазара, като само 5 години по-късно те били сред най-богатите американци. Щастието им в „клуба на милионерите“ не било особено дълго, тъй като само една година след като пожънали най-големите успехи – през 1920 година и двамата починали от грип.

В логото на Dodge също няма място за много творчество. Хромиран надпис пресечен от две червени линии в края, символизиращи спортнотот поведение на автомобилите им.

Chevrolet

Chevrolet е поредният американски гигант. Компанията е основана на 3 ноември 1911 година от Луис Шевролет (известен автомобилен пилот) и Уилиям Дурант (основателя на  General Motors).

Емблемата на Chevrolet е претърпяла съвсем леки промени за повече от 100 години. Тя има формата на кръст оцветен в златен цвят и обгърнат от сив контур. Двата цвята са символ на ентусиазъм и сила.