емблемите

Дойде време и за четвъртата част от статята ни относно названията и емблемите на най-известните автомобилни марки. А каква би била тя, без едни от най-красивите и стилни автомобили на планетата, а именно царете на дизайна – италианците.

Ferrari

емблемите

Какво си представяте, когато чуето спортен автомобил? Навярно – Ferrari. И това никак не е случайно. Компанията от край време се слави с едни от най-добрите спортни автомобили в света. Овенчана и с множество успехи в моторните спортове, превърнала се в символ на Формула 1, марката е спечелила обичта на хиляди фенове по цял свят.

Историята на компанията официално започва през 1947 година в град Маранело. Всъщност първоначално през 1929 година основателят на Ferrari – Енцо Ферари създава съзтезателният тим Scuderia Ferrari, спортно подразделение сътрудничещо си с Alfa Romeo. През 1933 година Scuderia Ferrari става официален съзтезателен екип на Alfa Romeo. 14 години по-късно през 1947 година, Енцо се оттегля от компанията, за да основе своя собствена, а именно Ferrari, която познаваме и до днес.

Добре позната ти ни емблема на Ferrari се появява за първи път през далечната 1923 година. Именно тогава Енцо се ззапознава с легендарния италиански летец Франческо Барака. Той му подарява емблемата на своя род – „скачащият кон“, а Ферари я поставя в жълтия щит, символ на родния му град – Модена.

Alfa Romeo

емблемите

Историята на Alfa Romeo започва през далечната 1910 година. Тогава компанията е основана от Александър Дорак. Всъщност малцина знаят, но първоначално марката се казвала само ALFA, съкратено от „Anonima Lombarda Fabbrica Automobili“. През 1915 година, компанията била продадена на Никола Ромео, като 5 години по-късно неговото име било добавено към названието и – Alfa Romeo.

Емблемата на Alfa Romeo безспорно е една от най-красивите и интересни в бранша. Освен това, тя далеч не е просто съвкупност от добре съчетани елементи, а носи сериозна символика. Червеният кръст е един от символите на Милано и на кръстоносните походи. Змията пък е герба на местаната фамилия Висконти. Мнозина смятат, че човекът от устата и е погълнат от нея. Има обаче и друг прочит, че всъщност той излиза прероден от влечугото.

Fiat

емблемите

Fiat е най-големият италиански автомобилен производител. Компанията е основна на 11 Юли 1899 година от Джовани Анели, което я превръща и в една от най-старите в света. За разлика от повечето автомобилни марки, Fiat не носи името на основателя си, а е съкращение от „Fabbrica Italiana Automobili Torino“.

До 2006-та година емблемата на Fiat представляваше син кръг носещ името на компанията. Днешното лого на марката е във формата на щит, като отново в него стои „Fiat“, само че на червен фон, обграден от хром. Идеята на дизайнерите била то да бъде по-модерно.

Lamborghini

емблемите

Lamborghini е една от най-емблематичните марки за суперавтомобили. Компанията е основана през 1963 година от Феручо Ламборгини. Първоначално индустриалецът се занимавал с производство на трактори, но впоследствие инвестирал в разработката на спортни автомобили. Неговата идея била да създаде компания, която успешно да конкурира местния и световен хегемон Ferrari. Всъщност бизнеса на Ламборгини бил повече от успешен. Това му позволило да притежава най-добрите спортни автомобили в света. Няколко Mercedes-а, Maserati-та, Jaguar-и, както и няколко Ferrari 250 GT. Според сина му, именно пререкание с Енцо Ферари, накарало баща му да започне да се занимава с това, с което е известен и до ден днешен. Един ден Феручо, отишал на гости на приятеля си Енцо, за да му се оплаче от съединителя на своето Ferrari 250 GT. Ферари го отпратил с пожеланието да продължи да се занимава с производството на трактори, тъй като не разбира нищо от автомобили. Именно така Ламборгини се амбицирал да се реализира в новото за него поприще.

Емблемата на Lamborghini представлява черен щит с жълт кант и изобразен бик на нея. Бикът символизира агресията и силата, които притежават автомобилите на компанията. Освен това Феручо Ламборгини бил зодия Телец, за това и емблемата изобразява неговия зодиакален знак.

Maserati

емблемите

Maserati е поредната италианска компания за производство на спортни автомобили основана през 1914 година. Братята Мазерати – Алфиери, Биндо, Карло, Еторе и Ернесто били пряко свързани с автомобилите и автомобилните спортове още в началото на 20-ти век. През 1914 Алфиери Мазерати основал компанията с помощта на братята си, тъй че може да се каже, че фирмата била изцяло семейна. Доказателство за техният професионализъм бил фактът, че само 12 години след основаването на компанията, техните коли жънели огромни успехи в моторните спортове.

Има много легенди относно значението на емблемата на Maserati. Най-общоприетата обаче гласи, че един от братята не бил особено заинтересован от производството на автомобили. За сметка на това пък бил талантлив художник и именно той измислил логото. То било взаимствано от статуята на Нептун в Болония.