Какво ново ще ни предложи Toyota Yaris?

Yaris

Toyota официално представи наскоро изцяло новия си Yaris. Автомобилът е готов да удари пазарите в Япония и Европа. Нека видим какво ще предложи.

Yaris от четвърто поколение е първуят автомобил, ползващ Toyota New Global Architecture (TNGA) в сегмента, като новата модулна платформа е с кодово име GA-B. Тя позволява значителни подобрения на малкия хечбек във всички области, включително дизайн, практичност, механика, технология и безопасност, а също така помага да се намали теглото на автомобила с до 50 кг.

Напълно новият Yaris се отличава с много по-емоционален дизайн от предшественика си, с по-драматични пропорции, благодарение на това, че е по-къс, по-широк и по-нисък. Напук на тенденциите, 2020 Yaris губи 5 мм дължина и 40 мм височина. Въпреки това, той расте с 50 мм между колелата и също толкова настрани.

Това води до по-обширен интериор (седалките са монтирани по-ниско, така че да не се повлиява мястото за глава) и е предпоставка за подобрена динамика и маневреност при шофирането. Акцентите по екстериора включват голяма решетка, отличителни калници, по-дълъг капак, спортните брони и LED светлини.

Yaris

Интериорният дизайн следва същия принцип „по-малкото е повече“ и се отличава с висококачествени материали, включително меки на допир бутони (първи за Yaris). Toyota казва, че са се е фокусирали върху подобряването на качество по отношение на допира, работата и звука. Общо взето всичко, с което пътниците ще си играят.

Таблото е поставено по-ниско, с по-широка и по-висока централна конзола и по-малък волан за по-добра видимост. Виждаме централен сензорен екран на Toyota, TFT мултиинформационен дисплей с два цифрови дисплея за уредите, и 10-инчов цветен head-up дисплей. Другите налични функции включват безжично зарядно устройство, отопляем волан и амбиентно осветление около кабината.

В зависимост от пазара, новиият модел на Toyota ще се предлага с нов 1,5-литров хибриден двигател Dynamic Force, както и 1,5-литрови и 1,0-литрови 3-цилиндрови бензинови агрегати. Топ моделът включва самозареждащата се хибридна система от четвърто поколение, която идва директно от по-големите 2.0- и 2.5-литрови мотори в Corolla, Camry и RAV4.

Системата съчетава 1,5-литров 3-цилиндров двигател Atkinson с 80 к.с. и електродвигател и по-голяма и по-лека литиево-йонна батерия. Toyota твърди, че новият задвижващ механизъм намалява икономията на гориво и емисиите на CO2 от Yaris Hybrid с над 20 процента, като същевременно предлага 15 процента по-висока производителност на системата. Тъй като настоящият Yaris Hybrid предлага 100 конч, това означава, че новият трябва да има поне 115.

Yaris

Поне в Япония новата хибридна система ще се предлага и със система E-Four (електрическо задвижване на четирите колела), първо за субкомпактна кола. Що се отнася до шофирането, Toyota казва, че Yaris 2020 е по-пъргав и стабилен благодарение на по-лекото тегло, но-ниския център на тежестта. Това също помага да се създаде по-ангажираща позиция за шофиране, по-широка следа и по-голяма здравина на тялото.

Toyota ще продължи да строи Yaris във Франция за европейски страни и в Япония за вътрешния и другите азиатски пазари.