Колкото и да искаме да видим Mazda да построи нов роторен спортен автомобил, малко вероятно е това да се случи скоро. Независимо от това, автомобилният производител бе забелязан да тества два прототипа RX-8 на Nurburgring, което предизвика нашето любопитство.

Единият от въпросните прототипи е боядисан в синьо, а другият е в черно. Дуото звучи доста различно, направо непознато. Синият автомобил пък имаше камуфлаж отпред. Какво ли точно са намислили от Mazda?

В края на 2017 г. по улиците около Nurburgring се появи мистериозна Mazda RX-8. Това превозно средство очевидно се сравняваше с Porsche Cayman и по това време предполагахме, че прототипът може да е оборудван с нов роторен двигател с мощност от над 450 к.с. Изведнъж, сега тези два прототипа объркват още повече представите ни.

На миналогодишното автомобилно изложение в Париж Mazda заяви, че ще пусне на пазара електрическо превозно средство с роторен двигател, действащ като спомагателно средство за пробега. Почти никакви подробности не се появиха за автомобила, но в случая може би се тества самия ванкелов агрегат. Дали Mazda не иска да заблуди обществеността?

От друга страна, миналия месец се натъкнахме на патенти, показващи нов, роторен двигател с турбокомпресор. Макар да няма информация дали наистина той ще задвижва съвременния RX-7 или RX-9. Началникът на изследователската и развойна дейност на Mazda Киоши Фудживара посочи преди няколко години, че такъв модел наистина може да се появи в бъдеще.

„Все още разработваме роторните двигатели за спортна кола. Технологията върви добре, но ако започнем този модел по-късно, ще трябва да добавим още технологии към него, като автономно шофиране, електрификация… ”