Какво е Magnate P708 Barchetta?

Magnate P708 Barchetta

Светът е пълен с компании за суперколи, които не са успели да пробият. Някои сме ги чували, други не. Magnate попада във втората група, но гледайки този рядък прототип, искаме да бяха успели.

Информацията е недостатъчна, но изглежда, че това е неуспешен опит да се съживи името на Bizzarrini.

Италианският производител на суперавтомобили има кратка слава през 60-те години на миналия век, оглавяван от бившия инженер на Ferrari и Alfa Romeo Джото Бизарини. Компанията е затворена през 1969 г., но преди десетилетие базираната в Обединеното кралство „Galmer Engineering“ разкри плановете си да възроди марката с нов суперавтомобил.

Идеята беше да се съживи оригиналния P538 на Bizzarrini в съвременна форма. Дизайнът на каросерията е от въглеродни влакна върху тръбна конструкция със 7.0-литровия LS7 V8 от Corvette Z06 по средата, който разполага с 505 к.с. Това може да не звучи толкова много за суперавтомобил в наши дни, но беше конкурентоспособно с Ferrari F430 (483 к.с.), Lamborghini Gallardo (513 к.с.) и Ford GT (550 к.с.), които съперничеха по това време.

Въпреки гръмкото име, проектът не успя да се развие. Впоследствие беше прекръстен на Magnate P708, който не се представи по-добре.

Както и да е, десетилетие по-късно, първият прототип ще се появи на търг. Според оценките на Sotheby, той ще се продаде за около 300-500 хил. евро в Париж по време на седмицата на Retromobile през февруари. Онези, на които им липсва марката Bizzarrini, ще открият и два оригинали модела от 1968 г.: 1900 GT Europa (приблизително 250-300 хил. евро) и 5300 GT Strada (800 хил. – 1млн. евро). Въпреки че автомобилите са с различни регистрационни номера, не бихме се изненадали, ако всички идват от една и съща колекция.