Какво е Aspark Owl и какъв рекорд държи?

Aspark Owl

Японският напълно електрически и донякъде тайнствен хиперкар Aspark Owl е в пространството от септември 2017 г. Миналата година прототип достигна 100 км/ч. за 1,9 секунди и това бе в някакъв стадий от разработката.

Сега, вариантът, готов за производство, току-що бе представен в Дубай, с разтърсващите 2012 к.с. и грубо около 2 000 Nm въртящ момент. Времето до 100 км/ч вече е свалено на 1,69 секунди, а максималната скорост е 400 км/ч. Пробегът е чудесните 450 км за такъв тип автомобил.

Само 50 бройки от Owl ще влязат в производство, всяка от които започва от базова цена от 2 900 000 евро. Според Aspark, напълно електрическият Owl е не само най-бързо ускоряващата кола в света, но и вероятно най-ниският легален електрически хиперкар в света с височина само 99 см. И да, терминът „вероятно“ всъщност беше използван в съобщението за пресата.

По отношение на външния вид има големи промени между концепцията от 2017 г. и тази окончателна версия. Автомобилният производител добавя две външни камери служещи за огледала, за да увеличи максимално „елегантния външен вид на колата с женствена форма“, като същевременно гарантира, че въздухът тече в правилната посока.

Други промени включват страничното стъкло, което вече е по-функционално благодарение на специална линия на прозорците, но също така и активното задно крило (концепцията имаше фиксирано крило), проектирано да излиза автоматично при скорост 150 км/ч. и да се прибира при 100 км/ч.

Що се отнася до интериора, той трябва да предизвика „модерна концепция за лукс“, където „всеки един елемент изглежда плаващ и лек, но в същото време силно динамичен.“ Погледнат отдалеч, дизайнът на таблото изглежда доста насочени към водача.

Стандартното оборудване включва LED задни светлини, система за задно огледало с камера (CMS), USB портове, навигация, климатроник, общо четири дисплея, амбиентно осветление, стартиране без ключ, система за наблюдение на батерията и налягането в гумите, ESP, ABS, TCS и асистент при завиване.

Батерията на Owl има обща мощност от 1300 kW и може да се зарежда в рамките на 80 минути със система от 44 kW – въпреки че Aspark работи за увеличаване на способността за зареждане до края на следващата година.

„Ние бяхме първата компания, която представи концепция за изцяло електрически хиперкар през 2017 г. Ние ще бъдем първите, които ще доставят изцяло електрически хиперкар на клиентите през второто тримесечие на 2020 г. И наистина се гордеем с това“, заяви изпълнителният директор на компанията Масанори Йошида.

„Ние доставяме не само първокласни хиперкари на нашите клиенти, но и поемаме пълната отговорност за следпродажбените услуги, нивото на гаранция и пълната отговорност за продукта. Освен това, създаваме глобална мрежа за продажби и следпродажбени услуги на автомобили с марка Aspark, за да достигнем до клиентите си в точния момент и на точното място.“

Owl ще бъде построен в Торино, Италия в сътрудничество с Manifattura Automobili Torino.