Историята на Brabus

В света на тунинга има безброй много фирми, които са изградили собствен почерк през годините. Някои от тях са големи, други по-малки. Някои се специализират в една конкретна марка и благодарение на нея се разрастват и достигат световната сцена. Една от тях е Brabus. Но как се появява компанията? Нека разберем.

Luftaufnahme 01.jpeg.eps

Бодо Бушман е не толкова обикновен тийнейджър, който кара Porsche и живее в Ботроп, Германия. Баща му е не толкова обикновен баща и е дилър на Mercedes в Ботроп. Синът му често паркирал своето Porsche до Mercedes-ите, които продавал баща му и това будело семейно недоволство. Бил поставен ултиматум, който гласял, че Бодо може да паркира пред дилърството, само ако кара Mercedes. Това не се харесало много на тийнейджъра, но той имал други планове. Той искал да направи своята нова кола бърза, колкото Porsche-то си, но по онова време Merc са били известни само с лукса си. AMG все още са малко тунинг ателие и задачата изглеждала трудна.

След серия от модификации, най-сетне личният W116 достига Porsche-то като представяне и гордо заема централно място на паркинга. Един ден, клиент пожелал същия W116 и така идеята зад Brabus се зародила. Младият Бодо основава дружество, заедно със своя колега от университета – Клаус Бракман. Така се ражда и името на компанията – BRAckmann и BUSchmann.

Действието се развива през 1977 г. Същата година, партньорът Бракман бързо решава, че това не е неговият бизнес и продава дела си за 100 евро днешни пари. Каква груба грешка само! Бушман запрята ръкави и решава да превърне всяка своя мечта в реалност. Той получава половината от пространството на компанията на баща му и започва дейност.

Първият модел, който попада в ръцете му е Mercedes-Benz W126 S-Class. Моделът се произвежда от 1979 до 1991 г. Все повече и повече клиенти, обаче искат да модифицират други модели в Brabus. Това остава непроменено и до днес.

Във философията на компанията залягат качеството и безопасността. Качеството се постига чрез много прецизна работа и само и единствено функционален тунинг.

Бурен подем

Автомобилът, който изстрелва Brabus в небесата е W210 E-Class. Взема се смелото решение, в него да се натъпче V12 агрегат с 582 к.с. и 772 Nm въртящ момент. Така се ражда най-бързият седан в света. Максималната скорост е ограничена на… 330 км/ч!!! Това се налага, защото по онова време все още не съществува гума, която да понесе такова усилие. Този модел е олицетворение на скорост, комфорт и немско качество, всичко, с което Brabus се отличава сред останалите тунери.

През годините, AMG са най-големият конкурент на компанията от Ботроп. След придобиването ѝ от Mercedes, пред Brabus се очертават още по-широки хоризонти. Модификациите стават възможно най-разнообразни, всичко, което клиентът би поискал. Вграждат се музикални инструменти, автографи на известни личности се поставят на облегалките за глава. Ограничения няма! Всичко, което не можете да получите от Mercedes, можете да го имате при Brabus.

Историята познава случай на клиент, притежаващ няколко Ferrari-та, който иска машина от тунера. Той я иска абсолютно черна, така че да контрастира на кончетата. След време той се оплаква, че цветът не е достатъчно добър и връща колата за пребоядисване и претапициране, само че този път в червено. Когато получава обратно своя Merc, той се обажда на тунера, за да изрази удивлението си. Оказва се, че новата му машина изглежда дори по-добре от скъпите Ferrari модели.

На прага на новото хилядолетие

В края на 20-ти век, мащабите са толкова големи, че Brabus се превръща в най-голямата тунинг компания в света с представителства в над 100 държави. С появата на Smart, се отваря нова тунинг ниша. Толкова голяма, че само за малката градска кола се строи нова фабрика. Днес, компанията работи по абсолютно всички модели на Mercedes, като се започне от A-Class, та чак до големите SUV-ове.

В момента, тунинг компанията разполага с 5 отделни структури, всяка от които отговаря за отделна част от автомобила. Почти като в автомобилна компания. Не забравяйте, обаче, че тук всичко се прави на ръка. Едни от най-редките модели се озовават тук рано или късно. Независимо от уникалността им, собствениците искат да имат нещо още по-впечатляващо. Дали ще е G65 или дори 6х6 или високата 4х4 версия. Какво да кажем за стари класики, нуждаещи се от реставрация и подобрение? Няма проблем, Brabus прави всичко.

Ето това е славната история на Brabus. Компания, стартирала като тийнейджърска мечта и започнала да модифицира Mercedes, когато почти никой не е правил това. Е, днес нищо не се е променило, освен мащаба. Не те прави тунер парите, които изкарваш, нито броя на работниците, които биха напълнили футболен стадион. За да станеш тунер от ранга на Brabus, ти трябва страст и себеотдаване. Трябва да построиш фабрика, която да отговаря по качество на продукта, който правиш. Така че, когато решиш да модифицираш колата си, първо се запитай, дали това ще ти донесе някакво подобрение или ще е безсмислена промяна.