Историята на първия суперавтомобил на Япония – Toyota 2000 GT

2000 GT

Днес ще ви запознаем с историята на първия забележителен автомобил от страната на изгряващото слънце. Това е Toyota 2000 GT.

През 1964 г. японците решават, че е време да се изправят срещу европейските спортни модели. Така се заражда идеята за спортен GT автомобил, с предноразположен двигател и задно предаване. Yamaha се заема с дизайна и проектирането и предлага 2000 GT първоначално на Nissan, но в последствие офертата е приета от Toyota. Те променят дизайна и така се ражда истинската легенда.

Представена за първи път през 1965 г. на автомобилното изложение в Токио, Toyota-та впечатлява с модерния си дизайн и висока мощност. Автомобилът се произвежда едва 3 години – от 1967 до 1970 г. Въпреки краткия период, той оказва огромно влияние върху японските спортни автомобили, като можем да забележим прилики с далеч по-модерната Toyota Supra.

2000 GT

Шедьовър както отвън, така и отвътре

2000 GT черпи идеи за дизайна си от европейските конкуренти, но печели със собствен чар. Купето е изградено от алуминий, а най-високата точка на автомобила е на едва 116 см. от земята. Профилът е адски елегантен и включва толкова много красиви извивки и линии. Отпред най-отличителната характеристика са огромните фарове, покрити с плексиглас, а между тях имаме Т-образна решетка и хромирана предпазна броня. По-нагоре са поставени чифт прибиращи се фарове, доста популярни за времето си.

Динамиката се изразява най-добре, когато погледнете автомобила отстрани. Дългият капак, полегатото предно стъкло и спускащият се назад покрив определено развълнуват. Препускащите линии от широките калници сякаш послушно се събират в задницата на 2000 GT. Тя се отличава с двоен стоп и отново хромирани предпазни брони. Това е може би един от най-красивите автомобили, чийто дизайн остава легендарен.

Интериорът е истинско произведение на изкуството. По таблото и централната конзола преобладава дърво Rosewood, а по средата се забелязва радио. Последните версии на модела получават и климатик. Спортните кожени седалки и 3-лъчев волан идеално подчертават спортния характер, а хромираните уреди дават цялата нужна информация на водача.

2000 GT

Спортист в най-чист вид

Под капака на 2000 GT се намира надлъжно разположен 2.0-литров 6-цилиндров редови агрегат, използван в Toyota Crown. Отново магията на Yamaha влиза в ход, като успява да извлече 150 к.с. и 175 Nm въртящ момент. Агрегатът е свързан към 5-степенна ръчна кутия, която спомага за време до 100 км/ч. от 8.6 сек. и максимална скорост от 217 км/ч. Това е и първият японски модел, получаващ дискови спирачки на всички колела, диференциал с ограничено приплъзване и леки магнезиеви джанти.

За краткия период на производство са произведени едва 351 броя от 2000 GT. Повечето от тях са боядисани в червено или бяло, като цената им е била по-висока от европейските им конкуренти.

Toyota постига доста впечатляващи спортни резултати с модела. Той печели надпреварата 1000 км. на Фуджи. Поставени са и редица рекорди по скорост и издържливост на 72-часов тест. Самият Карол Шелби ползва автомобила през 1968 г. за участия на американска земя.

2000 GT

Слава и наследство

Популярността на модела става още по-голяма след участието му във филма за Джеймс Бонд „You Only Live Twice“. Автомобилът се оказва прекалено малък за актьора Шон Конъри и само за 2 седмици японците предоставят единствените 2 кабрио бройки.

2000 GT

Популярността на 2000 GT със сигурност е огромна, а стойността ѝ се покачва. На търгове често се достигат цени от порядъка на 1 милион долара. Безспорно моделът оставя траен отпечатък в японското спортно автомобилостроене и вероятно без него нямаше да последват някои от най-емблематичните модели от Страната на изгряващото слънце.

2000 GT