жигула

Виждаме снимки на автентична стенсната Жигула в сайта на Speedhunters – какво правим в този момент? Незабавно удряме клика върху примамливото заглавие и потъваме между редовете на една от най-интересните истории, разказваща връзката между автомобил и неговия собственик. В този материал няма да ви разкажем за най-мощната, най-силно модифицираната или най-рядко срещаната кола в света, няма да видите и най-красивия автомобил създаван някога. Точно обратното! Моделът, който стои на прицел в текста е до болка познатият ни ВАЗ 2101, но това, което го прави толкова специален е, че попада в ръцете на американец, който я вижда през филтър, много по-различен от този, с който гледаме ние на моделите от Блока. Не твърдим, че това е правилният филтър и че стилът, който изповядва чужденецът е превърнал, колата в нещо по-красиво от това, което сме виждали до момента, но проектът му е нещо различно, а различното винаги е интересно.

лада

So… Джон Лудвик държи зад гърба си дълго портфолио с тунинговани от него коли, като нито една не е доработвана с комерсиална цел, а списъкът включва буквално над 100 автомобила и всичките те са били лично негови. Числата придобиват още по-голям мащаб, като вземете предвид факта, че човекът в момента е на 40, а страстта му към 4-колесните избухва с пълна сила, когато е на 25. Преди това той е бил професионален BMX-ър, а когато навършва 34, пресмята, че е ставал собственик на 10 нови автомобила всяка година.

ваз 2101

Споделя, че някои от моделите, които купувал били от „черните овци“ на марката и само той плюс още няколко човека на земята харесвали дизайна им. Така че, можем да кажем, че Джон изпитва доста персонална любов към возилата си и определено не е от хората, на които бихте повлияли с мнението си, давайки акъл „как да си оплескат колата“. Общо взето неговото мото би било „Всеки си има вкус казала мухата и…“, разбрахте ни.

жигула

Доказателство за това са бившите му проекти VW Fox от 89-та, W111 Mercedes, MK1.5 Polo Derby, както и Passat B3 – едва ли харесвате повече от две от тези. Всички те вече са в миналото, а към настоящия момент вниманието му е заето от BMW 735i 1981 година в BBS кит, смъкнат, срязан и ръждив Chevy Corvair, също и още едно BMW 700, за да се подчертае максимално дебело ретро-то в списъка.

жигула

Как се запознава, обаче, с Различната Жигула?

Като бивш атлет, който е имал възможнстта да обиколи голяма част от Земното кълбо, Джон Лудвик има щастието да поддържа широка мрежа от приятели в Европа, с които до ден днешен споделя огромната си сраст. На едно подобно пътуване с каравана от Англия през Европа, той попада в Австрия (Wörthersee). В деня на пристигането му, сред приятна вечеря и задушевен разговор с приятели, темата както винаги, стига до автомобилите и той споделя с тях, че винаги е имал интерес към руските автомобили от годините на Блока. Историята около тези модели, заедно с тогавашния политически климат и международни взаимоотношения ги превръщали в обект, доста интересен за американският Х-ър. Както винаги става в компания с приятели, не след дълго, те вече ровели в сайтовете за обяви „да видят какво се предлага на пазара в момента“.

жигула

След само няколко клика по сайта Джон вече набирал по телефона собственика на ВАЗ 2101 от 1979 година, но колата била продадена. Точно преди да затвори слушалката, продавачат възкликнал „Изчакай, имам още една за продаване!“.

В единствения си свободен ден, Джони огледал колата – тя била точно каквото търсел – с бранда на Жигули, а не на Лада. Проблемът бил локацията на колата, която се намирала все още на Стария континент.

Последвали поредица телефонни обаждания, с които ентусиазираният купувач успял да уреди план за транспортирането на руската машина от Литва в САЩ, докато той се връщал към Англия с караваната. За щастие планът сработил и Джон получил снимка на натовераната върху транспортна платформа Жигула, тъкмо когато наближавал Евро тунела. Първата и крачка в дългия път към Америка.

Сложил я на H!

Джон знаел какво точно ще промени по руския модел още преди да се прибере в САЩ. Тъй като автомобилите с форма на заоблени тухли не само, че не му пречат, ами са и любимите му, той решил да остави максимално от съветската заводска визия. Проблемът да „гледаш“ руска кола в Америка, обаче, се появил едва няколко дни след покупката. Спирачната система на Жигулата отчаяно се нуждаела от подмяна, а в Америка части за нея били просто неоткриваеми. Времето, за което пратките пристигали от Русия се измервали не в дни, а в седмици и затова докато ги чака, Джон решил да смъкне купето малко по-близо до земята. Обадил се на приятелите си от Air Lift Performance 3H system и поръчал пълен комплект регулируемо въздушно окачване – нещо което скоро срещнахме в новото Audi Q8 струващо 200+ хиляди. Разбира се, от компанията не разполагат с комплект за Жигула, но пък и това не бил първият път, в който Лудвик поставя някаква странна кола на респектираща височина.

жигула

Всички познаваме до болка дизайна на оригиналните Ладови джанти – не са красиви. Явно тук Джон е бил с нашето мнение, тъй като ги елиминира веднага и на тяхно място настанява 15х8 инча магнезиеви BBS e76. Останалото от колата е напълно оригинално, както майка Русия го е родила, с изключение на страхотната полировка даваща искрящия бласък на червената боя. Имайте предвид, че Жигула (ВАЗ 2101) в САЩ си е достатъчно рядко явление само по себе си, така че модификации не се налагат.

Другото леко допълнение е ретро щората на задните прозорци, които изглеждат досущ като оригинален аксесоар и буквално можете да ги объркате за такива. Джон сам изрязва стъклата, а собственикът на фирмата за лазерно гравиране Nightlazer се заема да гравира нея и още няколко елемента по колата. Готини лога получават масленият филтър и модулът за регулиране на въздушното окачване.

В момента на заснемането на тези снимки (през лятото на 2018-та), Джон гордо „търкалял“ 18 инчовите джанти под ярко червената си, стенсната Жигула по улиците на Калифорния. Той казва пред Speedhunters, че колата спокойно си вдига магистралната скорост, а да я караш е истинско удоволствие.
Сега той насочва вниманието си към ръждивия „рат“ Corvair и не се учудвайте, ако негови проекти пак блеснат в нашия сайт.