Днес ще ви представим нещо различно, но и доста екстремно.

На гости сме при основателя на Drift Team Downhill Madness – Светлин Митов. По-известен в страната с уникалните си дрифт триколки.

– Разкажи малко за теб и хората, които ти помагат в проекта.

– Здравейте, по професия съм дърводелец,  но също се занимавам и със строителни ремонти и други неща. Хоби ми е да се занимавам с яки и екстремни неща. В отбора сме предимно от Пловдив и околията, но има и момчета от София и и други краища на страната. А относно манията ми към дрифта, тя е още от дете. Първо пързаляхме колелата си после семейните коли и така…

-Какво представлява триколката и има ли си специално наименование?

– Триколката е с предница от БМХ. Назад присаждаме конструкция с две оси и подходяща седалка. Гумите са от картинг, с полиетиленови тръби, за да може да се поднася.

-Би ли ни споделил характеристики на дрифт триколката ?

– Моторизираната триколка е модифицирана с усилена рама, за да издържи натоварванията от двигателя, който е четиритактов мотор Subaru с 9к.с. Модифициран на около 12-13к.с. със смяна на карбуратора от АТВ и права генерация. Предната гума и капла са от Fat bike с максимален за колело 225мм спирачен диск, центробежен съединител(custom). Максималната и скорост по права достига 100км/ч., а на дрифт 80-85км/ч.

-Как се появи идеята за създаването на първата дрифт триколка у нас ?

-Идеята дойде от интернет, разбира се. След изглеждането на едно добре направено клипче, вече знах кога ще сътворя първата, къде ще се спускаме и т.н. Освен това е и нещо различно за забавление.

-Колко завършени проекта имате и каква е разликата между тях?

-Лично аз имам четири триколки, но съм спомогнал за направата и усъвършенстването на другите в отбора.
Триколките са три вида. Такава която е само за спускане по планинските пътища, такава с педали отпред, за да може да бъде карана и по равни пътища или паркове и моторизирана. Тя може да бъде задвижвана с електрически или бензинов двигател, аз лично предпочитам бензиновия.

-Как промотирате дейността си, кои са бъдещите мероприятия, на които хората ще могат да се запознаят с дрифт триколката и на какъв интерес се радва проект като този?

-Повече от 5 години се занимавам с този спорт. От тогава съм на почти всички мото събития. Не пропускам разбира се българският дрифт шампионат, участвал съм в последните три издания на Tuning show-то, редица състезания по планинско изкачване и мото шоута в страната и извън нея, като събирам все повече фенове и винаги положителни емоции.

-Възможно ли е според вас дрифта с трикоки да се обособи като отделна дисциплина ?

-Бих искал да е възможно да се състоят подобни състезания,но както всичко в България и това се случва трудно и с пари. Боря се с вятърни мелници да организирам първото по рода си такова състезание, но към този момент – греда. Един ден вярвам, че ще стане.

-Къде са фокусирани целите ви сега?

-Понеже предстои зима и е време за проекти, сега подготвям ново забавление. Не по-малко екстремно и това е Snow Bike, скоро ще порим ски пистите с него, но подробности по нататък.