xiaomi автомобил

Наличните подробности около новината за момента са малко, а китайското издание LatePost посочва, че проектът все още е в ранните си фази и въпреки че основната цел да се изгражда собствен електрически автомобил е ясна, то все още не е уточнено дали Xiaomi иска да пусне своя собствена кола или просто да служи като производител на друга марка.

В информацията се посочва, че проектът се движи под надзора на Лей Джун, основател и главен изпълнителен директор на компанията, от което може да се предполага, че за Xiaomi производството на електрически автомобил е ключов проект в дългосрочен план.

Това не е първият случай, я който Шаоми поглежда и участва в автомобилната индустрия. Компанията вече е разработвала прототип, наречен Micar през 2018 г. в опит да тества технология за производство на електромобили. Все още не е ясно дали този стар проект и технологиите в него ще помогнат за производството на новия модел.

Друга интересна подробност е, че изпълнителният директор на Xiaomi дори се е срещнал с основателя на Tesla Илон Мъск преди няколко години, за да обсъдят взаимното производство на електромобили, но допълнителни подробности по темата никога не са били споделяни.

Междувременно в близкото минало китайската технологична компания е инвестирала в няколко EV компании, повечето от които са базирани в Китай, включително Xpeng Motor и Nio.

Остава неотговорен въпросът дали Xiaomi ще служи като производител на тези компании или смята да разработи и лансира свой собствен електромобил, като по този начин последва стъпките на Apple, американският технологичен гигант, който в момента работи върху Apple Car. Според вътрешна информация Apple в момента търси партньор за производството на Apple Car след неуспешни преговори с Hyundai и Nissan.

Xiaomi, която се смята за един от конкурентите на Apple на телефонния пазар, най-вероятно ще обедини усилията си с някой от китайските автомобилни производители. Но като се има предвид, че проектът все още е в ранните си фази, към всички подробности трябва да се отнасяме скептично за момента, поне докато самата Xiaomi потвърди плана за производство на елктрически автомобили.