Илън Мъск ще изгражда Tesla и в Европа

Tesla

Tesla ще започне изграждането на новата си Gigafactory в Берлин през първото тримесечие на 2020 г., според германски представител.

Американският производител на електромобили подписа официалните документи с германската провинция Бранденбург, където ще бъде разположена новата Gigafactory, заяви Йорг Щайнбах, държавният министър на икономиката, според AutoNews.

По-рано тази седмица Илон Мъск обяви, че Tesla ще изгради своя европейски завод за производство в близост до все още отвореното международно летище Берлин Бранденбург и ще създаде нов център за изследвания и развитие в рамките на града.

Новата Gigafactory ще произвежда батерии, електрически двигатели и превозни средства, започвайки с предстоящия SUV Model Y, последван от Model 3 на по-късна дата.

Държавните власти заявиха, че инвестицията на Tesla в района ще бъде „за милиарди“, като първата фаза на производството ще започне през 2021 г. и ще помогне да се създадат между 3000 до 3500 нови работни места, като по-късно ще нараснат до 7000 и до 8000.

Щайнбах също нарече амбициозен графикът на Tesla за изграждане на фабриката. „Те ще трябва да подават документи с рекордна скорост“, каза той.

Бранденбург, една от петте федерални провинции в бивша Източна Германия, беше един от водещите претенденти за европейския гига завод на Tesla, тъй като предлагаше поне 100 милиона евро помощ на американския производител.

Междувременно Tesla е на път да започне продажбите на Model 3, построени в изцяло новата Gigafactory в Китай, която е изградена за рекордно кратко време. Изграждането на завод в Германия обаче се очаква да бъде по-голямо предизвикателство за компанията, тъй като страната има едни от най-високите разходи за труд и енергия в световен мащаб.