лиланга

Ford Station Wagon е олицетворение на американския автомобилен дизайн и стил от 70-те и 80-те години. Масов и практичен модел, който най-често сте могли да видите пред алеята на типичната американска спретната къща в типичиното американско спретнато предградие. Сега един такъв се продава в място, напълно непривично за модела – Германия и с цена напълно неотговаряща на стандартната за колата – 2.25 млн. долара.

Причината за тази аномалия е, че въпросният Ford през 1996 година се е превърнал в платно за рисуване на един от най-влиятелните южноафрикански художници – Джордж Лиланга. Изкуството върху бялата и боя е колоритно, абстрактно и очевидно струва солидна сума пари.

Не знаем по каква линия колата е попаднала от Америка, през ръцете на артиста, чак в Германия, но бързо проучване показва, че същият този Ford през 2017 е бил обявен за 4.9 млн. долара, което значи че сега е в нещо като промоция.

Иначе под капака се крие 3.8 литров двигател с мощност от 120 к.с. и автоматична скоростна кутия. Комбито не е участвало в катастрофи, но пък и в момента не е годно за движение по пътищата. Но и според нас не е редно това „платно“ за милиони да се разкарва по улиците, по-подходящо е да стои в някой музей на изкуствата.

Джордж Лиланга е роден в Танзания през 1934 година и се утвърждава като един от най-изтъкнатите художници на континента. През 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век пътува по света, показвайки своите творби в САЩ, Африка, Япония, Индия и Европа. Лиланга умира през 2005 година.

И сега не можем да оценим работата му, защото не сме експерти по изкуствата, предполагаме, че такъв би казал дали колата струва толкова, колкото е посочено в сайта. За нас това продължава да бъде един стар Ford имал късмета да бъде нашарен от известен художник.