дрон

Въпросната машина може технически да не е летяща спортна кола, но неговият създател го вижда като новаторска форма на превозно средство.

Това, което виждате е Koncepto Millenya, пилотиран летящ автомобил, създаден от филипинския изобретател Kyxz Mendiola (нямаме представа как се произнася), което всъщност е масивен дрон с кокпит за един човек.

Koncepto Millenya е разработено и построено от Мендиола през последните шест години и използва 16 двигателя, 16 витла и 16 компютъра, за да се вдига във въздуха. Първоначалният прототип може да лети на височина до 6 метра и предлага достатъчно живот на батерията за полетно време от 10-15 минути. Използвани са въглеродни влакна в конструкцията, за да се сведе теглото до минимум.

Клипове с летящата кола на Мендиола „взривиха“ Интернет преди няколко месеца, привличайки интереса на Star 8 – австралийска компания, специализирана в електрическите автомобили. Star 8 беше толкова впечатлен от проекта на Мендиола, че са си партнирали и възнамеряват да пуснат в продажба кола подобна на Koncepto Millenya.

Според главния изпълнителен директор на Star 8 – Джейкъб Маймон, плановете включват изграждането на електрически дрон с кокпит за двама пътници и максимално тегло от 200 кг. Ако автомобилът стигне до „бяла светлина“ някой ден, той ще бъде наречен „Future 8“.

В скорошно интервю пред ABS CNB News, Mendiola каза, че неговият интерес към дроновете е разпалил идеята за машината.

„Когато безпилотните дронове навлязоха във Филипините, започнах да си проектирам такива за хоби и видеозаснемане. От любопитство се чудех дали не мога да изградя нещо подобно, което е достатъчно голямо, за да ме носи.“ – споделя Мендиола.