Изминаха 80 години откакто Mercedes W125 разви 432.7 км/ч

Автомобилната индустрия е една от най-бързо развиващите се в света. Въпреки това, някои неща не са се променили. Дори днес, когато автомобили с над 500к.с. са нещо почти стандартно, скорост от 432.7 звучи повече от респектиращо. А представете си какво са означавали преди 80 години.

На 28 Януари през 1938 година, 12 цилиндровото „чудовище“-Mercedes W125, разви 432.7 км/ч, при това на път предназначен за обществено ползване. Впрочем рекордът бе надминат преди едва няколко месеца, когато Koenigsegg Agera RS постигна средна скорост от 444 км/ч.

Автомобилът е управляван от професионалния пилот – Рудолф Карациола. Той се задвижва от V-образен 12 цилиндров агрегат със 765 к.с. Купето пък е едно от най-аеродинамичните в света с коефициент на съпротивление от едва 0.170. Двигателят разполага със специална охлаждаща система, побираща в нея пет килограма лед и 48 литра вода.

Вероятно това ще се превърне и в най-дълго неподобрения рекорд за максимална скорост, тъй като Keonigsegg не са лишени от конкуренция, а и времената в които живеем са доста по-динамични. След три дни ще се навършат точно 80 години от поставянето на рекорда, така че нека отдадем нужното уважение на невероятната инженерна мисъл останала непобедена почти век.