Знаехте ли, че Daimler са купили Audi и след това продали на VW?

Audi

Представете си свят, където Audi R8 е корпоративен братовчед на Mercedes-AMG GT. Не, това не е паралелна вселена, а нещо, което е било на път да се случи.

Историята започва преди 60 години, когато Daimler придобива мажоритарен дял в Auto Union по искане на Фридрих Флик, който настоява за сливане между двете компании. Флик е основен акционер в двата автомобилни производителя и използва влиянието си, за да сключи сделка, тъй като смята, че компаниите имат продукти, които биха се допълвали взаимно.

Daimler-Benz AG придобива почти 88 процента от Auto Union и в края на краищата иска да купи останалите акции на Нова година през 1959 година. Тъй като това се случва, Auto Union строи нов завод в Инголщад и в крайна сметка решава да премести целия си производствен капацитет там. Daimler приключва с лизинга на старата фабрика на Auto Union в Дюселдорф. След това тя бива продадена в края на 1962 г. на едно от дъщерните й дружества.

Audi

Auto Union използва средствата от продажбата и още 340 милиона германски марки от Daimler, за да модернизира своята гама. За да подпомогне процеса, Daimler изпраща един от най-способните си инженери в Инголщад през 1963 година. Лудвиг Краус не идва с празни ръце, тъй като носи екип от служители и почти готов 4-цилиндров двигател, наречен М 118.

Това е чудо за Auto Union, тъй като компанията произвеждала само двутактови двигатели по това време. Новият двигател в крайна сметка дебютира в първия следвоенен модел през 1965 г.

Daimler в крайна сметка продава своя дял в Auto Union и компанията става изцяло притежавано дъщерно дружество на Volkswagen от 1964 година. Въпреки това, Daimler твърди, че влиянието им остава, тъй като Краус става технически директор на компанията и е запознат с редица модели на Mercedes, които са в процес на разработка. Компанията продължава настоявайки, че не е изненадващо, че купето на първото Audi 100, разработено от Auto Union споделя много с W 119, както и двигателя, разработен от Mercedes.