телефон ключ

BMW разработват нов начин за отключване и запалване на автомобила. Технологията няма да се нуждае от ключ, а само от смартфон. Иновацията ще бъде показана още в новото BMW X5 и 8-ма серия.

Въпреки, че възможността да използвате автомобила си посредством смартфон до голяма степен обезмисля съществуването на конвекционален ключ, то такъв ще има. Разбира се конвекционален не е точната дума за ключ, който не е ключ, а по-скоро дистанционно, но нека не задълбаваме.

Бъдещите собственици на автомобили с тази система ще трябва просто да задържат за кратко телефона си до вратата на автомобила и той ще се отключа. Вероятно никога опазването на смартфона не е било толкова важно, но когато той е ключ за кола на стойност на 100 000 долара, то по-добре наистина да бъдете внимателни. Вратата ще се отключи, благодарение на NFC чип монтиран в нея.

За да запалите и подкарате автомобила си, ще трябва да свържете смарфона си с Wireless Charging (Система за безжично зареждане) или да го поставите в специално предназначена за това ниша.

Виртуалният ключ ще бъде част от „Comfort Access package“ зa двата модела, но вбъдеще вероятно ще навлезе във всички серии на компанията. Разбира се, който избере по-базова версия, няма да разполага с тази екстра, а ще трябва да се задоволи с традиционния за марката ключ. Както по-рано споменахме, в случай че загубите телефона си, стига да реагирате на време, няма страшно! BMW са предвидили чрез друг смартфон да може да деактивирате загубения. Впрочем ако се притеснявате, че малолетният ви син или дъщеря ще решат да се похвалят пред приятелите си, с новата кола на тате, то никога не е било по-лесно да ограничите достъпа им до нея!