Защо Mercedes-Benz предлага осем седана?

Mercedes

Гамата от модели на Mercedes ни показва две неща: няма ниша, в която да не си струва да влезеш и пазарът на седани далеч не е мъртъв.

Въпреки нарастващата популярност на SUV-овете, Mercedes все още вижда достатъчно търсене, за да предложи цели осем 3-обемни седан модела в бъдещата си гама. Както често се случва, Китай е първостепенната причина за това. Най-големият пазар в света предпочита този дизайн от години, като едва наскоро SUV-овете започнаха да отбелязват растеж, какъвто е случаят в другите части на света.

Ето защо A-Class Saloon, по-специално версията с дълга база, е добавена към компактния сегмент на Mercedes. В Европа седанът все още е по-малко привлекателен от неговия еквивалентен хечбек или комби, поради намаляване на практичността и без очевидни предимства, различни от субективния спортен стил. Ето защо много производители работят в посока да преименуват седана на „купе с четири врати“.

Mercedes стартира ефективно тенденцията с първия CLS, а CLA е страничен продукт от успеха на този автомобил. Желанието зад купето е ясно. То взема скосената линия на покрива и елегантната позиция на купе с две врати и набутва още две в колата, като по този начин се решават практическите въпроси, които традиционно отблъскват семейните купувачи от сегмента.

Въпреки че изглежда объркващо, но сякаш CLA и A-Class Saloon са насочени към една и съща ниша на пазара. Същото важи и за BMW 3 Series saloon и 4 Series Gran Coupé. 4 Series всъщност изпревари по продажби 3 Series към края на жизнения си цикъл, което показва защо марките тръгват по този път.

На теория същата логика се използва, за да се обоснове съществуването на купе SUV-овете. Все още се чудим поради каква причина те съществуват и първоначално ги възприемахме с доза скептицизъм чисто визуално. Все пак ако погледнем количеството BMW X6 и Mercedes GLC Coupe по пътищата, ще се почувстваме малцинство.