раликрос

Попадали ли сте на сравнително новия вид състезание по раликрос? Замисляли ли сте се с какво той се различава от традиционното рали? Правило ли ви е впечатление как малките автомобили се изстрелват на старта, сякаш по-бързо от всичко друго?

Е, днес ще се опитаме да ви отговорим на някои от въпросите. Раликросът е сравнително ново явление в моторните спортове. Той е силно разпространен в Северна Европа, Великобритания и САЩ. Състезанието е предшествано от квалификация в някои от форматите и представлява затворен курс със смесена настилка. Най-често тя бива асфалт и чакъл, които искат коренно различен подход и сериозни пилотски умения.

Световното първенство по раликрос се провежда от 2014 г., но голямата популярност на спорта идва малко преди това. Съвременните автомобили, участващи в отсечките, са състезателни машини, базирани на настоящи модели, но с много сериозни модификации. Те достигат до над 600 к.с. и ускоряват до 100 км/ч. под 2 сек!!!

Как е възможно всичко това? Имайте предвид, че те са задвижвани от 2.0-литрови турбо двигатели с 45 мм. рестриктор на турбото. Мощността от ограничения мотор е около 600 к.с. и 880 Nm. Ускорението от 1.9 сек. до 100 км/ч. е съпоставимо единствено с драг автомобили и болиди от Formula 1. То се постига с изключително олекотена конструкция, като автомобилите не тежат повече от 1300 кг. с пилот и всички течности.

Задвижването на четирите колела е основния ключ към бруталното ускорение. То минимизира загубите и осигурява сцепление през цялото време благодарение на диференциал с ограничено приплъзване отпред и отзад. В зависимост от стила на пилотиране и от пистата, всеки отбор настройва ъгъла на зацепване на диференциала, гонейки сцепление в завой или ускорение по права линия. Често настройките на диференциала решават състезанията.

Последният важен фактор за постигане на невероятните резултати са гумите. Те са специално разработени за различни повърхности сликове и осигуряват нужното сцепление във всеки един момент.

Не на последно място трябва да поставим и скоростната кутия с изключително къси предавки, които още повече благоприятстват ускорението. С тези трикове и доста опит, можете да стигнете 100 км/ч. под 2 сек. от 2.0-литров мотор със само 600 к.с. Не е ли невероятно?