Обикновено когато съберем буквичката „М“ и името на баварския автомобилен производител BMW в едно словосъчетание, най-често се сещаме за модела Е30 М3, който е признат за един от най-добрите за управление автомобили, да не говорим за неговия статут на емблематичен модел в лимитирана серия на производство. Последното надува още повече акциите му с всеки изминал ден, превръщайки го във все по-желан и респективно недостъпен автомобил за феновете.

Ако погледнем към новите М модели на компанията, те са много по-мощни със своите турбо двигатели, по-технологични, по-способни и по-бързи, разполагащи с букет от екстри, които им позволяват да бъдат практични и същевременно да ви дават огромни дози от моторния спорт. Така изложено, всичко води до факта, че новите М-ки са по-добри от старите М-ки. Дали е така? Отговорът би довел до разделяне на лобита, но ние подозираме, че фенбазата на олдскула е по-многобройна. Хресвате атмосферните М3-ки с ръчни скорости, признайте си!

Със сигурност моделът, който седи на открояващата се граница между двете поколения, които описахме по-горе, е колата, за която ще си поприказваме днес – Е46 М3. Tова е автомобилът, който носи в себе си онзи дух на отминалата авто генерация, за която копнеем и удряме „LIKE“ бутона всеки път когато видим снимка на кола от тези години в социалните мрежи. Тя е достатъчно модерна, но не дотолкова, че да ни дразни с нагли сейфти системи, убиващи донякъде натуралността от „раздаването“ на газ.

Много от автофеновете смятат дизайна и за почти перфектен, имайки предвид изчистените и линии, непретрупани с нищо излишно. Освен това Е46 М3 е с размер, способен да побере двама възрастни с две деца и багажа им (стига мамито да не е от най-суетните с многото куфари). Все пак спортната тройка е освен всичко друго, немалко купе. Но да не говорим празни приказки – нейното място е на пистата.

Представен на автомобилното изложение в Женева през октомври 2000 година за моделната 2001-ва, E46 M3 се показва пред публика точно две години след регулярната 3-та серия. Оказалият се, напрактика, вечен дизайн включва по-обли форми, алуминиев покрив, вдъхновени от Е9 въздушни отвори отстрани, по-широки калници, аеродинамични огледала, освежени стопове и разбира се 4 изпускателни накрайника отзад. Доста изчистена визия, но според мнозина граничи със съвършенство, най-вече заради перфектните пропорции, с които разполага колата.

М3-ката се предлага единствено във версии купе и кабрио, а малко от вас, може би знаят, че BMW са планирали пускането и на комби версия, която да вдигне мерника срещу Audi RS4. Дори е напълно завършен концептуалният модел, но така и не стига до поточната линия.

За сметка на това през 2004 година публиката е зарадвана с появата на още по-спортно насочената Competition Package версия, целяща да подобри допълнително поведението на колата в рейсинг аспекта. За целта инженерите добавят 13,7-инчови надупчени спирачни дискове отпред и правят кормилната рейка по-директна, като намалят съотношението и от 15,4:1 на 14,5:1.
Още една новост при CS модела е M Track Mode-а на DSC системата (Dynamic Stability Control), позволяващ по-агресивно преминаване през шиканите, а също новите 19-инчови джанти като тези на CSL, както и да не забравяме уникалния син Interlagos Blue цвят.

CSL модификацията по традиция идва с доста доработки, като голяма част от тях се стремят да олекотят автомобила и това си личи от абривиатурата (Coupe Sport Lightweight). С помощта на използването на композитни материали за някои от панелите, по-тънките стъкла и тънкостенната тръба на изпускателната система, инженерите свалят 10% от теглото на стандартния модел, което е 1549 кг.

В тази спецификация, машината се предлага единствено с подобрената SMG II скоростна кутия, която напрактика е механична трансмисия с роботизирано превключване, като предавките се сменят от пера на волана. Нормалното М3 е налично и с ръчни предавки. Тук е моментът да отбележим, че по темата с роботизираната кутия са водени доста дискусии относно надеждността им. Всичко се корени в това, че тя страда от бързо износване на съединителя, а ремонтът изобщо не е евтин заради сложността на конструкцията.

Легендарният 3.2 литров, 6-цилиндров, редови двигател с кодово име S54, произвеждащ 338 к.с. получава известна доза тунинг в CSL опцията, което увеличава мощността му до 360 к.с. Цифра, не чак толкова впечатляваща за днешните стандарти, но напълно достатъчна за автомобил като BMW E46, в който ще усетите силата и на последното конче по най-адекватния начин.

Освен, че разполага с мощен 3.0 литров атмосферен мотор и 6 механични предавки, всяко E46 M3 получава и М виско диференциал, който пренасочва мощността към колелото с повече сцепление, когато едното превърти. Това в комбинация с директното управление и твърдото окачване превръща колата в изключително желан партньор на пистата. Устойчивостта на купето при усукване е подобрено значително спрямо предишното поколение (Е36).

Независимо от конфигурацията, стила, цвета или трансмисията, всяко добре пазено BMW E46 M3 е скъпоценна находка, която ще ви доставя удоволствие в огромни дози. Комфортна, сигурна, практична, подходяща както за ежедневните ви задачки, така и за лудите уикенди на писта, моделът е модерна класика, чиято цена вече има само една посока- нагоре!

Вижте и това уникално копие на E46 M3 GTR от NFS: Most Wanted като кликнете на снимката.

bmw m3