Защо е трудно да се постави Formula 1 двигател в конвенционален автомобил?

Mercedes-AMG в момента разработва хибриден хиперкар, наречен One. Гръмки обяви бяха хвърлени по негов адрес, но не е тайна, че германската компания все още се бори да докара колата до пътя.

Когато The One беше обявен за пръв път, той накара света да затаи дъх, защото ще получи 1.6-литровия V6 хибриден турбо агрегат от Mercedes Formula 1 болид.

Това звучи наистина невероятно на хартия, но се оказва изключително трудно да се направи на практика. Този видеоклип от Drive Tribe помага да се обясни защо това е така.

Едно от първите неща, с които AMG се бори, е как да стартира F1 двигателя. Сегашните автомобили на F1 използват външни стартери, но това очевидно не е практично за обикновените автомобили и компанията ще трябва да разработи специален стартер.

Друг проблем е охлаждането или липсата на такова. Автомобилите от F1 почти винаги се движат, а когато не се, огромни вентилатори се поставят над въздухопроводите, за да вкарват въздух в двигателя. Конвенционалният автомобил ще трябва да намери друго решение при движение с ниска скорост или стоене на едно място. Очевидно мъкненето на огромни вентилатори няма да е най-практичното нещо в задръстване.

Други проблеми, с които AMG трябва да се справи, са свързани с разходите и въртящия момент. Модерните двигатели на Formula 1 са пълни с технология и далеч не са евтини. Всъщност се смята, че сегашният агрегат струва около 4 милиона евро, така че Mercedes трябва по някакъв начин да го направи по-евтин. Следващият проблем е ниските количества въртящ момент при ниски обороти, а това е нещо, което съвременните клиенти изискват от своите автомобили – въпреки че предполагаме, че това е най-малкото притеснение на Merc…