Защо всички забравихме за Honda Del Sol?

Del Sol

Преди години, доста години сякаш всеки правеше компактни спортни, тотално нефункционални автомобили. Сякаш всичко дойде след успеха на Mazda Miata. Спомнете си за Opel Tigra, Ford Puma и да, Honda Del Sol. Макар за разлика от Miata-та, всички те да бяха с предно предаване, бяха забавни автомобили.

Honda Del Sol се появява през 1993 г. и е сочена за наследник на CR-X. Двуместното купе впечатлява с интересен дизайн, а името в превод от испански значи слънце. Явна препратка към свалящия се таван. Автомобилът получава титлата „Най-важният спортен автомобил на Япония за последните 10 години“ не от кой да е, а от самия дрифт крал Кейчи Цучия.

Нека видим с какво впечатли този мъник и защо не бива да го забравяме. Започваме със 100 конски сили от литър. Точно така. Макар, автомобилът да се предлага с няколко двигателя – 1.5 и 1.6 литрови. Все пак имаме и легендарния DOHC VTEC B16A2, който осигурява в мъника 160 коня. Той се развърта до впечатляващите 8 200 оборота в минута. Подобни стойности от атмосферен двигател са били изключителна рядкост за времето си. За сравнение, през 1995 г. Mustang GT 5.0 постига само 43 конски сили на литър.

Del Sol

Фабричните седалки са едни от най-удобните, които някога са поставяни в бюджетен автомобил. Червената ивица по средата ги кара да изглеждат още по-маниашки.

Другите Del Sol версии използват главно 1.6-литров двигател, който предлага 106 к.с. и 127 к.с. И S, и Si идват с 4-степенна автоматична или 5-степенна ръчна скоростния кутия. По-мощният V-TEC модел безкомпромисно идва с ръчката.

Колата има подвижен тарга таван, който може да се съхранява в багажника. Той се заключва на място, вградено в него, което се отваря, за да позволи достъп до товарния отсег, дори когато той е вътре.

На европейския и азиатския пазар бе представена версията „TransTop“. Функцията представлява автоматизирана система, която прибира тавана в багажника.

За съжаление ниското търсене в края на цикъла на модела и промяната във вкусовете на потребителите, принудиха Honda да се откаже от малкия спортист. За радост, те представиха малко по-късно S2000 с коренно различна концепция, но все пак си беше стъпка напред. А днес? Днес вече нямаме такива Хонди.