e30 m3

Състезателната версия BMW E30 M3 DTM постига огромни успехи през 80-те години, за да си спечели прякорът „God’s Chariot“ (Божествената колесница), особено през 1987 г., когато грабва титлата на престижното състезание за издръжливост „World Touring Car Championship“.

Въпреки това, за да се състезават в DTM сериите, правилата за хомологация принуждават BMW да продадат 5000 броя легални за улиците автомобила, базирани на състезателната версия. По онова време производството на тези 5000 Е30 М3 модела изглежда като удар за компанията, но се оказва огромен успех за M-дивизията. За щастие на нас ентусиастите, инженерите от М-отдела създават прецедент сред най-невероятните М-модели на компанията, останал водеща звезда и за следващите поколения.

Но както и да е, колкото и да изговорим за колата все ще е малко. Караме по същество!
В наши дни едно бързо проучване в Гугъл може да ни покаже множество видеоклипове и статии свързани с легендарното BMW E30 M3. Един изключителен екземпляр, който е останал в максимално оригинален и изчистен вид е този девствен индивид от 1989 г.
Неговият собственик Ерик Адамс твърди, че не е пестял откъм шофиране, докарвайки му за 22 години над 200 000 мили (321 868 км). Ерик и неговото М3 или „господарката“ както я нарича съпругата му са в над 20 годишна любовна афера видяла много кръв, пот и сълзи.

e30 m3

Понастоящем в коша на червената перла лежи строукнат 2.5 литров S14 мотор, който изпомпва 300 к.с., но преди него два други проектни двигателя са минали от там, нито един от които не успял да изкара над 5000 мили. За съжаление след втория взривен мотор в живота на Ерик възникват други приоритети, оставяйки неговата любов неподвижна за 6 години.

Сега обаче слънцето осветява с всичка сила неговата улица и автомобилният ентусиаст е запълнил гаража си с купища качествени афтърмаркет части, включително карбонов всмукателен колектор на DTM, stage 3 глава, компресия 12,5:1, портнат и полиран дросел и разбира се управляваща елетроника Alpha N на Miller PerformanceИ ако мислите, че това звучи скъпо – да така е, има причина Ерик да казва „BMW е Break My Wallet Money Power“ 

e30 m3

Под оригиналните раздути калници на E30 M3 са настанени джанти BBS RS, които Адамс купува през 2011 г. от Ebay. Пинципно размерът на гумите при модела е с 8.5 инча широчина, но при въпросния екземпляр са качени Toyo Proxes R1R 17х9 инча, 245 мм плюс няколко фланеца, за да не опират търкалата в калниците.

Окачването се доверява на Koni Sport при койловерите и на ST Suspension за стабилизиращите щанги и други елементи.

Няма как окото ви да не бъде привлечено и от легендарното задно крило EVO III и предната броня EVO II.

Колата е Божествена откъдето и да я погледнете. И нещото което ни впечатлява и ни въодушевява най-много е, че тя се кара всеки ден. И всеки ден Ерик черпи максимума от едно легендарно инженерно творение!