формула 1

Швейцарският отбор потвърди официално, че оставя едногодишните мотори на Ферари и през следващата година болидите им ще се задвижват от двигатели Хонда.

Заубер, който все още се възстановява от смяната на собственик през изминалата година, в момента използва изключително неконкурентните миналогодишни мотори на Ферари. През последните месеци отношенията с италианския доставчик бяха обтегнати и отборът не криеше активното търсене на нов партньор. Сключвайки договора с Хонда, Заубер се превръща във втория тим след Макларън, използващ агрегатите им, въпреки че договора на англичаните с Хонда е ексллузивен. В него фигурира клауза, според която производителя с най-малко клиенти е длъжен да доставя на отбор в нужда.

Говорителите на Хонда и Заубер вече размениха благодарствените реплики помежду си с пожелания за по-успешно бъдещо съдействие, но дали то ще е такова ще разберем едва през 2018 година. До тогава горчивите плодове от участието на японската марка във Формула 1 ще продължават да ги берат Фернандо Алонсо и Щофел Вандоорн, които не са особено очаровани от работата на двигателите за момента.