Летящото превозно средство от видеото носи сладурското име Kitty Hawk Flyer и ще излезе на пазара до края на тази година благодарение на подкрепата от Лари Пейдж – съоснователя на Гугъл.

Трудно е да се каже, че Flyer е летяща кола, дори може би не е точно летящ мотор, машината прилича по-скоро на голям дрон със седалка и средство за управление. Той се задвижва изцяло с електричество, а според Kitty Hawk е толкова лесен за управление, че всеки може да се научи да кара Flyer само за няколко минути.

Федералната авиационна администрация категоризира иновативното транспортно средство като „Ultralight“, което означава, че не се нуждаете от пилотски лиценз за да го управлявате. Въпреки това компанията производител заявява, че Flyer трябва да се пилотира само и единствено над водна повърхност, така или иначе максималната височина, която достига е около 4 метра, които не биха ви стигнали да прескочите повечето сгради по пътя за работа.

летяща кола
Предполага се, че крайният продук ще има доста по-завършен вид от показания във видеото и предвид ограничената, новата летяща кола на Kitty Hawk и Google може би ще се окаже подходяща само за екстремни спортове или летни забавления с приятели в морето. Няколко други компании вече разработват подобни проекти, така че Flyer скоро ще се сдобие и с конкуренти.

Ако се зарибихте по идеята и нямате търпение да се сдобиете с един Flyer, може да се регистрирате в клуба на компанията от тук и да получавате новини и покани за бъдещи демонстрации. Освен това регистрираните членове ще бъдат възнаградени с $2000 отстъпка от цената. Тя все още не е известна.

Ако пък сте още по-нетърпеливи да полетите с един такъв дрон, защо не се опитате да го направите сами. Ето тук можете да видите опита на YouTube-ъра Колин Фърз за хоум мейд летящ мотор.

А тук можете да прочетете за истинската летяща колаСловашката летяща кола Aeromobil може да бъде ваша само за 1 млн паунда