Запознайте се с BAC Mono R: едноместният суперавтомобил

BAC Mono

BAC Mono току-що направи най-важната актуализация от началото, поставено през 2011 година.

То се нарича Mono R и BAC казва, че е изцяло нов автомобил, макар че изглежда подобно на познатия вече суперавтомобил. Описан като по-лек и по-напреднал от емблематичното Mono, моделът е с 35 к.с. по-мощен и с 25 кг по-лек от предшественика си.

С 340 к.с. и 555 кг, той предлага зашеметяващо съотношение мощност-тегло от 612 к.с. на тон. Освен това, атмосферният 2,5-литров двигател, разработен съвместно с Mountune, претендира за най-високата атмосферна мощност за всички времена, със 136 к.с. на литър.

BAC казва, че всичко по Mono R е проектирано от нулата и 44 карбонови части са преработени, за да придадат на автомобила „по-агресивна, органична и футуристична позиция“. Дизайнът включва нова предница, наподобяваща акула, централно монтирани LED фарове, вдъхновена от Formula 1 всмукателна система и по-тънък и органичен дизайн на горната част за подобрена аеродинамика.

Другите оптимизации включват по-ефективните предни калници, по-широките отвори отстрани, както и по-големия и по-ефикасен заден спойлер. Освен това всички повърхности са по-тънки и по-остри, за да отклоняват въздушния поток. Може да е трудно да се забележи, но колата е с 20 мм по-ниска и 25 мм по-дълга от стандартното Mono.

Външните модификации се завършват от нови LED светлини, огледала с двойна опора и нови LED светлини с фарове за мъгла и заден ход. Вътре в кабината, Mono R идва с вдъхновен от състезанията, по-лек волан и допълнителни карбонови странични панели.

Намаляването на теглото е постигнато благодарение на използването на графенови въглеродни влакна във всеки панел на каросерията (първият автомобил, който използва това решение), магнезиево шаси и трансмисионни компоненти, нови въглерод-керамични спирачки, нова титаниева изпускателна система, по-леки спирачни апарати от AP Racing и изцяло нов карбонов под.

BAC Mono

Що се отнася до изживяването, BAC казва, че то се е подобрило чрез оптимизирана геометрия на окачването и добавяне на регулируеми амортисьори Öhlins. Освен това резервоарът за гориво сега е поставен по-ниско и акумулаторът е преместен в центъра на автомобила под водача, за да се подобри баланса и да се намали центърът на тежестта.

Всичко това означава по-къс спирачен път и по-добро поведение в завой, отчасти благодарение на стандартните гуми Pirelli Trofeo R.

Изпълнението на BAC Mono R е зашеметяващо: 0-100 км/ч. отнема само 2,5 секунди, а максималната скорост е 274 км/ч. Цената е около £ 190,950 (около $ 240,100), но не е нужно да се притеснявате за това, тъй като цялата производствена серия от 30 модела вече е продадена.