Няма как да пропуснем възможността да ви запознаем с един от доста редките и уникални модели на баварците. Той идва от класическата ера на марката и със сигурност би ви впечатлил.

Това, което гледаме, е 3.0 CSL “Batmobile” от 1974 г. – един от само 57 модела от Series 2, произвеждани някога. Автомобилът е базиран на купето E9 и модифициран за състезателни цели. Този конкретен модел е боядисан в тайга зелено и е един от само четири с такава боя.

Както подсказва името 3.0 CSL, става дума за 3,0-литров редови 6-так, но сегашният собственик установява, че моделът има по-голям 3,5-литров двигател. След това той е заменен от 3,2-литров агрегат, построен от Terry Tinney Performance Motors, използвайки оригинална глава и блок от декември 1973 г. Този двигател е свързан с 4-степенна ръчна трансмисия, която задвижва задните колела чрез фабричен диференциал с ограничено приплъзване.

Оказва се, че настоящият собственик е поръчал цялостна реставрация на автомобила малко след закупуването му, което включва пребоядисване в първоначалния тайга нюанс. Той също така запазва оригиналния аеро пакет „Batmobile“, който включва преден сплитер, по-големи задни колела и перки над предните колела. Няма нужда да спонемаваме бруталните задни спойлери, които придават на машината още по-зловещ вид.

Batmobile

Цената на автомобила до момента достига 120 000 долара. Някак ни малее тази сума, на фона на рядкостта на модела.