формула стюдънт

В края на ноември месец (миналата година) засякохме голяма част от отбора на Формула Стюдънт (ТУ-София) на писта Дракон до село Калояново, където момчетата и момичетата от екипа (даа… има момичета в отбора и нее, не знаем дали са свободни), трескаво подготвяха единия от болидите си, за врътването на няколко обиколки по време на трак дея.

Не гонеха рекордни времена, не участваха дори в класирането на провеждащия се тогава последен кръг от шампионата за „Купа Дракон“. Tе просто искаха да запознаят зрителите и участниците със своя проект, който – повярвайте ни, наистина е впечатляващ! Дотолкова, че ние най-безцеремонно ги накарахме да ни изпратят повече подробности за дейността си върху двата модела по мейл, за да можем да ги споделим с вас чрез сайта ни.

Пишем ‘двата модела’, тъй като студентите от Технически университет в София до сега са построили два болида, за два последователни сезона в международния шампионат на университетите. Във въпросния ден те успяха да пилотират само по-стария от тях, макар че на мястото бе изложен и новия модел.

И въпреки закъснението с няколко… месеца, материалът ни за Формула Стюдънт е налице, подплатен със снимки и информация под формата на кратко интервю с отбора. Благодарим им за което!

Приятно четене!

Как стартира идеята за участие в състезанията от сериите “Формула стюдънт”?

През 2014г. се сформира група от автомобилни ентусиасти в ТУ-София. 1-2 момчета от Немски факултет бяха дочули от свои колеги в Техническия университет в Карлсруе, Германия, за състезанията по инженерен дизайн под името “Формула стюдънт”. Скоро след това започна сформирането на отбор и даването на началото на проекта в България. Проектът започна с 5 човека, през ‎2015-2016 година станаха около 10, 2017-та – 15, а в момента отборът се състои от над 40 активни членове.

От къде намирате подкрепа и спонсори, за да осъществите проектите си?

Подкрепят ни много известни фирми в сферата на технологиите и услугите, като например: Lufthansa Technik, Schaeffler, Melexis, Sensata, Ionitech,  SRT International, Trumpf, Hyundai HI, Bosch, BHTC и други. Подпомагат ни чрез парично спонсорство, специални отстъпки, компоненти и услуги. Интересното е, че ние сами кореспондираме с тях и изцяло от нас зависи бюджетът, който ще съберем за предстоящия сезон.

формула стюдънт

Какво е участието на ТУ-София в проекта?

Технически университет – София застава зад нас основно със своето име. Имаме възможност да използваме базата на университета, като разполагаме със собствено помещение, в което работим по нашите болиди. До момента сме имали успешни партньорства и съвместна развойна дейност с факултети като Транспортен, Немски, Машиностроителен и Машинно-технологичен.

Как се разви предишният сезон за отбора?

Предишният сезон бе белязан основно от успеха ни свързан със свалянето на приблизително 100 кг от теглото на 2-рия ни болид, спрямо първия. При една и съща мощност на двигателя, разликата в представянето е просто огромна, което ни дава възможност да сме още по-конкурентноспособни. За съжаление обаче, участието ни на състезанието FS Italy 2017 бе белязано от липса на късмет, защото имахме проблеми със съединителя на нашия двигател, които не успяхме да разрешим навреме и съответно не успяхме да  достигнем до участие в динамичните дисциплини.

 

Технически характеристика на първия болид:

Накратко, двигател Honda CBR 600 F4, мощност около 75 к.с. (заради рестриктор с диаметър 20мм между дросела и всмукателния колектор), въртящ момент около 60 Нм. Отново 6-степенна секвенциална кутия, заден диференциал тип “торсен”. Теглото на болида е 285 кг, ускорение до 100км/ч за около 4.8 секунди. Окачване с двойни А-рамена, бордово, тип пушрод. 13” джанти с два комплекта гуми – мокри и сухи.

Технически характеристики на новия болид:

Отново накратко, двигателят е KTM Duke 690 LC4 2012 година, мощност около 67кс. и въртящ момент около 70 Нм. 6-степенна секвенциална скоростна кутия, заден диференциал тип “spool”. Теглото на болида е 180 кг, ускорение до 100км/ч за около 4 секунди. Окачване с двойни A-рамена, бордово, тип пушрод. 10” джанти с два комплекта гуми, пълни сликове за сухо и мокри сликове. Можем да се похвалим със собствени разработки на диференциал, зъбчатки, полуоски, кормилна система и много други!

Какви са очакванията ви за сезон 2018?

Искрено се надяваме да постигнем високи резултати този сезон. Работим усилено, за да може още март месец да изпробваме най-новия ни болид на различни писти, в различни условия, за да отстраним всички възможни проблеми и да имаме по-голям шанс за добро класиране на състезанията. През януари месец протичат така наречените quiz-ове – квалификации за състезанията състоящи се от онлайн тестове, свързани с правилника за състезанието и общи инженерни въпроси. След като разберем резултатите следва записването, чрез заплащането на определена такса, която варира между 1500 и 2500 евро за състезание. Тази година искаме да се запишем за поне 2 състезания, ако успеем и за 3-то ще е страхотно. Много близо сме до целта си, защото вече се класирахме за FS UK на писта Silverstone и FS Czech. Когато минат състезанията, надяваме се успешно и с добри класирания, ще започнем проектирането на третия болид.

Къде може да се видят болидите ви? И как популяризирате дейността си?

Представяли сме болидите на писта “Лаута” в Пловдив, както и на писта “Дракон” в с. Калояново, миналата година участвахме в събитието “Аз, инженерът” в Интер Експо Център в София, където млади инженери представят своите идеи и проекти. Две години подред участваме и на “Тунинг шоу”-то отново в Интер Експо Център.

Участвали сме в “Шоуто на Слави”,” Дарик радио”, “Тази сутрин” и искаме да сме част от все повече такива мероприятия, които ще помогнат да популяризираме проекта тук, на родна територия. 2 години подред посещаваме и Варна, тъй като студенти от Техническия университет там също искат да станат част от проекта “Формула Стюдънт” Те ни помолиха за информация и бяхме щастливи да помогнем и да ги подкрепим. През 2018 година бихме желали да участваме на повече автомобилни състезания в България като Купа “Дракон”, където докато участниците си поемат дъх, ще могат да видят болидите ни в действие и да се радват на нашите умения. В крайна сметка ние сме младите инженери на България и наистина искаме родината ни да се развива и да се подобрят условията, допринасяйки за това все повече хора да намерят реализация тук и по-малко да заминават за чужбина.