Забравеният концепт на Nissan от 80-те.

Nissan никога не са изкарвали суперавтомобил. Никога не са се впускали в битка с Honda и техния NSX или по-късно с Toyota и техния Lexus LFA. Единственото, на което те разчитат, е техния неостаряващ GT-R. Не, че е лош автомобил, но какво ли би станало, ако го бяхме видели със средноразположен двигател? Може би нещо подобно на споменатия NSX?

Всъщност такъв автомобил има и той е проектиран и създаден по същото време като легендарната Honda. Проектът е поверен на небезизвестния Шинихиро Сакурай по-известен като Мистър Skyline. И, о Боже, каква работа свършва той. През 1984 г. започва създаването на това, което ще се превърне в концепта MID4.

Той се появява след по-малко от година на изложението във Франкфурт през 1985 г. Двигателят, който намира място в прототипа, е V6 с двоен разпределителен вал, взет назаем от 300ZX. Способностите му достигат до 245 коня, но изненадата е новоразработена система за задвижване на всички колела. Тя е предшественик на легендарната ATTESA система, намерила място в R32 GT-R. Освен нея, е внедрена и система HICAS, която отговаря за завиването на четирите колела. Колко иновативен е щял да бъде този автомобил…

Nissan поставят дискови спирачки на всяко колело и двураменно окачване отпред и многоточково отзад. Максималната скорост е определена на 249 км/ч. и смело можем да кажем, че автомобилът би се превърнал в сериозен конкурент на по-ниския клас европейски екзотики.

Компанията далеч не спира дотук. През 1987 г. се появява концептът MID4 II. Той се възползва от двойно турбинирания V6 от 300ZX и вече се хвали с 330 коня. Визуално промените са фрапантни и честно да си кажем, няма да се учудим ако легендарната Honda NSX е почерпила вдъхновение от втория концепт. Той изгрява на Автомобилното изложение в Токио през 1988 г. и всеки очаква да се превърне в топ автомобила на новосъздадената марка Infiniti.

Всичко изглежда прекрасно, но след като се тегли чертата на разходите, от Nissan решават, че е прекалено скъпо да произвеждат автомобила. След само три MID4 II концепта, програмата е закрита, но технологията, разработена с него намира приложение в бъдещите модели на марката. Представете си само какво би станало, ако имахме два суперавтомобила със средноразположен двигател от Япония. Европейските марки щяха да получат още по-голяма конкуренция и вероятно да загубят повече клиенти.

Но да оставим хората настрана. Културата, която е създала Honda NSX можеше да е два пъти по-голяма с пускането на MID4. Nissan може би щеше да поеме в друга посока в своето развитие, поне в края на 80-те и началото на 90-те. Но пък може би нямаше да видим вече превърналите се в митични R32 GT-R и по-късно R33 и R34. За добро или за лошо, историята се случва така, както я познаваме. Не можем да сме недоволни при наличието на Godzilla, Silvia и ZX.

През тези години вече Сойчиро Хонда и Аертон Сена разработват усилено NSX. Оттам нататък, всички знаем хода на събитията.