Съвременните автомобили са оборудвани с десетки системи за безопасност. Най-важното обаче за безопасността на пътниците си остава добрия стар колан. Нещо, което напръв поглед е ужасно просто, но е причина за милиони спасени човешки животи. А какво общо има предпазният колан с Volvo ще разберете сега.

Всъщност, Volvo имат голям принос в изобретяването на съвременния триточков волан, но историята на най-конвекционалната система за безопасност лежи доста по-назад във времето.

Всъщност първият предпазен колан бил представен пред света в средата на 19-ти век. Изобретение на Джордж Кейли, чиято цел била да държи пилотите на бойни самолети добре закрепени. Малко по-късно през 1885 година Едуард Клагхорн приспособил предпазните колани и към автомобилите, като целта била те да се ползват от клиентите на таксита в Ню Йорк.

И така стигаме до 1958 година, когато Volvo наемат Нилс Болин. Неговата единствена задача била да изобрети предпазен колан за моделите на компанията. Той трябвало да бъде едновременно комфортен и безопасен. Именно тогава се появил и триточковият колан, който автомобилната индустрия ползва и до ден днешен. Любопитна подробност е, че когато Болин почина през 2002 година, от Volvo изчислиха, че изобретението му е спасило над 1 милион човешки живота.

Благороден жест на Volvo пък позволява на всички автомобилни компании да използват триточковия предпазен колан без да заплащат за патент. Така че, благодарим ви Volvo…