ferrari p80/c

…Освен ако не ви се намират излишни няколко от банковите сметки като на Джеф Безос. Не защото колата е много скъпа, а защото Ferrari я произвеждат по поръчка, което я прави много повече от скъпа. За съжаление не е известен човекът поръчал модела, но това което знаем за него, освен че е страшно богат, е че обожаваме автомобилния му вкус. Знае се също, че е велик ценител на света на италианската марка и идва от семейство на дългогодишни поклонници на червения бранд. Представете си с какво влияние трябва да разполагате, за да накарате Ferrari да построят модел специално за вас. Този модел се казва P80/C и ако някой ден видите негова обява в сайтовете за продажба, думата „уникален“ наистина няма да му стои като клише.

p80/c

Дизайнът вече е изтъкван като „най-дръзкият на Ferrari“

Италианският производител на спортни автомобили казва, че този клиент е пожелал да получи „спортен прототип“, вдъхновен от моделите 330 P3/P4 от 60-те и 70-те години, както и от Dino 206 S от 1966-та. Може би в дизайна забелязваме нещо и от 80-те години и по-конкретно от легендарното 288 GTO, което вероятно е причината да ни харесва толкова много.

P80/C е буквално автомобил за писта, следователно няма фарове, а отдолу използва шасито на 488 GT3. Ferrari твърди, че по-голямото междуосие от това на нормалното 488 GTB позволява по-голяма свобода при дизайна, а за същото помага много и фактът, че дизайнерите не се съобразяват с правилата наложени при състезанията.

Няма информация за мощността и техническите спецификации на колата, но можем да предположим, че под червените панели тупти същият 3,9-литров туин-турбо V8 на 488 развиващ 600 конски сили. Ето как би изглеждал GT3 модела без да се съобразява с правилата на федерациите:

Аеродинамиката се базира изцяло на опита придобит с развитието на 488 GT3, но не се регулира от ограниченията, наложени от международните разпоредби. Заради това предният сплитер е специфичен и докато задният дифузьор е почти копи-пейст с този на GT3 колата, то останалите панели са уникални за P80/C. Резултатът от неспазването на правилата е подобрение на общата ефективност с около 5%, което е необходимо за това да ползвате на 100% потенциала на двигателя.

Автомобилът може да се похвали и с вдлъбнато задно стъкло с алуминиеви капаци, отново препратка към миналото – този път към модела 330 P3/P4. Колата ще се продаде на новия и собственик с два комплекта джанти – състезателни 18-инчови и “изложбени” 21-инчови колела без нищо „аеро“ в тях.

Това, фенове на марката, е нещо е свръх горещо. Ние сме влюбени! Сигурни сме, че новият собственик я обича много. И запомнете деца: Ако не сте родени в приказно богато семейство на автоманиаци, по-добре не пропускайте часовете, за да може и вие някой ден да нареждате на Ferrari да построяват такива уникални модели. Ние пък ще пишем за тях!