aurus senat

Aurus Senat S600 и Senat Limousine L700 – това официално са двете нови суперлуксозни руски возила поръчани от руския президент Владимир Путин и създадени от Централния научно-изследователски автомобилен и автомоторен институт (НАМИ). Тяхната задача е да се конкурират с доминатора на луксури сегмента Rolls Royce (въпреки че ние почти не виждаме разлика с Ролс-а), а сега за първи път дебютират пред европейската публика в Женева.

Двете коли бяха представени за първи път миналата година на автомобилното изложение в Москва, като за лимузината Senat L700 бе казано, че предлага „безкомпромисно ниво от балистична и екзплозивна протекция“.
Новият бранд е разработен под инструкциите на президента Путин, според който е от крайна необходимост Русия да създава свои собствени президентски лимузини.

Двете машини са построени върху новата платформа Unified Modular Platform, разработена от Aurus и НАМИ. Senat лимузината ще се задвижва от 4.4 литров V8 двигател, който е взаимна разработка между Porsche и НАМИ. Той е подпомаган от хибридна система, осигурявайки обща мощност от 590 к.с., които изстрелват тежкото возило до 100 км/ч за под 6 секунди. За тази цел помага и 9-степенната скоростна кутия.

Другата възможност за небронирания Senat е V12 мотора с обем 6.6 литра и мощност от 848 к.с.

Конкурентът на Rolls Royce е дълъг 5630 мм с 3300 мм междуосие, данни респективно нарастващи до 6630мм и 4300мм при лимузина варианта.
Aurus Senat, разбира се, разполага със задвижване на всичките си 4 колела, а задното окачване е изцяло мултилинк с газови амортисьори.

Както можете да очаквате от кола, създадена да вози президента, интериорът е изцяло фокусиран към задните седалки. Горната им част може да „легне“ до 45 градусов ъгъл и са екипирани с дизайнерски малки възглавнички. Отзад има също вграден хладилник, брандирани Aurus кристални чаши и изскачащи масички обшити в скъпа кожа.

За външния вид на лимузината и нейния по-малък седан вариант почти няма смисъл да коментираме, защото сме сигурни, че и вие сте на мнението „копи пейст Rolls Royce“. Силует, решетка, джанти, стопове, почти всичко ни напомня на 4-колесния замък Rolls Royce Phantom… и малко на Chrysler 300c.

Освен моделите Senat, Aurus планира разработването на миниван Arsenal, също и SUV на име Komendant. Имената са вдъхновени от кулите на Кремъл.
Двете луксозни возила започнаха да се продават в Русия миналия месец и евентуално ще се предлагат и на международния пазар.

Първоначално бе предвидено да се произвеждат 150 броя годишно в настоящите фабрики на компанията, но новите възможности на завода вдигат летвата до 5000 броя през 2021 година с опция бройката да скочи до 10 000 при нужда.