agera rs

Не е тайна, че повечето опити за достигане на максимална скорост при екзотичните марки се извършват от тестови пилоти на самите компании. Случаят с този Koenigsegg Agera RS, обаче не само, че е иницииран изцяло от клиента на фирмата, а дори и тестовото трасе е намерено от него.

Оснвателят и изпълнителен директор на шведския производител Кристиан фон Кьонигсег споделя в интервю, че смелият клиент сам се е обърнал към компанията с идеята да види каква скорост може да развие машината му. Когато Кристиан му съобщава, че не разполагат с достатъчно дълга права, собственикът отвърнал, че ще намери подходящ участък за задачата.

И успява! Може би защото човек, който може да си позволи един от най-скъпите и екзотични хиперкари с 5.0-литров двойно турбиниран V8, може да намери и магистрала, която да бъде затворена за интересния опит. Шосето се оказва магистрала 160 в Невада и от нея се отцепени почти 20 км. Екипът на Кристиан фон Кьонигсег пристига на мястото с екипа, за да анализират данните от теста, за които се използва електрониката на Racelogic.

koenigsegg agera rs

„Самите ние никога не сме карали Agera RS толкова бързо.“ – споделя изпълнителния директор на фирмата.
„Затова искахме да сме част от проекта, да анализираме колкото се може повече данни и да се убедим, че машината е безопасна при подобни скорости.“

Собственикът на колата успява да постигне максималната скорост от 447.2 км/ч  усреденена от двата опита проведени на участъка от магистралата. Кристиан обяснява, че всяка Agera RS разполага с активна аеродинамика обвързана със софтуера на колата. На базата теглото на колата системата може да калибрира ъгъла на предното и задното крило, предния лип, отворите на капака и амортисьорите. Тестовете показаха също, че гумите, с които е екипиран моделът без проблем ще издържат натоварването при 480 км/ч – скорост, която според Koenigsegg е напълно постижима.