В един мощен спортен автомобил винаги се намират многобройни системи, които допринасят за високата му производителност и динамични характеристики, като акцентът най-често пада върху сърцето на колата – нейният двигател. Имаме ли мощен мотор, инженерите обаче, никога не подценяват и другия основен компонент – окачването. За какво ви е огромна мощност, ако автомобилът ви се люшка по завоите като шамандура?

McLaren 720S използва много интересна и проста система, въпреки че е скъп и изключително технолохичен суперкар. Всъщност в началото, ако погледнете системата на неговото окачване, може и да не ви стане много ясно как работят амортисьорите, но с помощта на Джейсън Фенски от канала Engineering Explained всичко ще ви се проясни.

McLaren нарича своето окачване Proactive Chassis Control II и използва течност, с която свързва амортисьорите с магистрала от тръби. Системата, също така, премахва необходимостта от стабилизираща щанга, тъй като двата амортисьора (ляв и десен) са свързани помежду си.

Но как точно се случва магията?

Например, когато колата прави остър ляв завой, който би накарал дясната страна да се наклони, а лявата да се повдигне, вътре в десния амортисьор буталото се премества в горната част на цилиндъра и по тънка тръба изпраща течността диагонално към долната част на левия амортисьор, противодействайки на лявото бутало да се премести надолу. Това се случва благодарение на налягането, което се получава. По този начин купето на 720s не се накланя в завои, тъй като двете бутала си противодействат с налягането, причинено от тях самите.

Един от най-важните елементи в системата са ограничителните клапи монтирани на всеки от входовете и изходите на амортисьора, където течността влиза към тръбичките. Ограничителите позволяват на флуида да излезе по-бързо или по-бавно, което на практика променя твърдостта на спортното окачване. Например, при много затворен ограничител течността, ще преминава по-бавно, съответно налягането ще се вдигне и това ще доведе до твърда работа на окачването. Респективно отворените клапи ще ви предоставят мека возия.

Вътре в ограничителя е монтирана иглена клапа, която контролира какъв поток от флуид да пропуска. Това съответства на режимите Нормален, Спорт и Писта.

Освен всичко това, от McLaren са помислили и от друг аспект. Не винаги предният мост изпитва силите, които изпитва задния. Например, ако карате по неравен терен, може да се окаже, че двата моста се движат в различни посоки с различна скорост. За тази цел, инженерите са свързали както ляв и десен амортисьор, така и задните с предните.

Това гарантира, че гумите имат добър контакт с пътя във всеки момент и автомобилът се адаптира към променящите се повърхности.

Ще позволим на Джейсън да поеме оттук, тъй като има какво да научите за завладяващата система на McLaren 720S.