формула 1 русия

В петъчната първа тренировка на пистата за Формула 1 в град Сочи шампионът от европейските Формула Абарт серии Сергей Сироткин направи тестов пробег с отбора на Рено. 22 годишният руснак замести Хюлкенберг в първата свободна тренировка – но не показа особенни качества. Липсата на краен контрол в бързите завои и дисциплинарано спиране не изкараха най-доброто от руснака. По всичко личи, че от отбора тестват основните компоненти на стандартната вече структура на R.S.17. За жалост участието на руският пилот приключи след няколко инсталационни обиколки, след като на изхода от завой 1 колата му изгасна без никакво предупреждение. Руснака спря до огражденията на завой 2 и се опита да рестартира колата.

формула 1
Няколко минути по-късно нахъсаният през последната седмица Даниел Рикардо в опит за бърза обиколка мина широко през завой две – от кадрите личеше че няма никакъв шанс за него да спре до ултиматна скорост и да премине през апекса на завоя.  Въпреки ъпдейта на двигателя от Рено за колите на Ред Бул и заводският тим, Макс Верстапен вдигна всички съмнения за скъсената дистанция до агрегатите на Ферари и Мерцедес – забелязва се по-ниска скорост и изход на по-високи обороти през завой 4 и 5, което означава че от тимовете се опитват да компенсират разликата до техните конкуренти с различни настройки и компромис към осналата част от пистата. Верстапен съумя да се постави на около секунда зад най-бързият и съответно на четвърта позиция в първата тренировка.

формула 1
Един от пилотите, които са съблюдавани напоследък в тренировъчните дни е Естебан Окон. Французинът отново показа агресивно преминаване през завой 2, който се оказва ключов за изпреварванията с новите болиди. Розовата пантера се очертава като отличен боец в средната част на колоната държейки тимът от Силвърстоун на точка пред епичните Мартини Уилямс, заставайки в класирането до момента на 4-та позиция. Форс Индия изглеждат като незасегнати от финансовите проблеми на индийският си собственик. През вторият си стинт Окон изглеждаше с недобре събрана кола и различн капак на двигателя – който се разлетя на парчета – това предизвика спиране на сесията 20 минути преди неиният край.


Екипът на Мартини Уилямс за момента показва неправилен подбор на пилоти в очите на младия Строл и ветерана Маса. Бразилецът показва тръпка в последните състезания, но възможностите на FW40  са далеч от това което би се искало на вече скромният Оксфордски тим.

Торо Росо и Хаас недоверчиво завъртяха своите обиколки, попълвайки задната част на класирането в първата свободна тренировка. Ромен Грожан се оказа по-бавният от двата болида подсилени с мощност от Ферари държейки се на 1,5s. зад своят съотборник. Магнусен се задържа в задната част на челната десетка въртейки стинтове с меки и супер-меки гуми, но надеждите на отбора за точки в неделя не изглеждат обещаващи. Бившите тротинетки от Минарди опитват да стъпят стабилно в задната част на точките, но нито испанската надежда на отбора или местното момче могат да почустват колата като бърза. Супер меките гуми показаха нестабилно спиране и блокиране на колелата – докато меките гуми изглеждаха обещаващо в бързите завои.

формула 1
Мерцедес изглеждат уплашени
въпреки че финландският пилот доминираше всеки сектор в първата част от тренировката неговият сънародник Кими Райконен успя да измъкне най-бърза обиколка – 1,36,074. Лидера в шампионата показа епичен пирует на завои 16, държайки се в средната част на топ 10 – работейки върху по-дълги стинтове. Въпреки тежкият крак на ледения Райконен мерцедесите седят в топ 3, като Хамилтън се очерта като по-бавен, въпреки че навъртя няколко обиколки повече от своят съотборник.

формула 1 русия
В дъното освен Грожан виждаме Макларън и Заубер, които показаха добра скорост в средната част от тренировката, но цялостно се оставиха във втората част на класирането. Верлайн и Ериксон показаха само 0,6 разлика помежду си докато Алонсо се намира на 14-та позиция, а неговият съотборник е наказан отново от двигателите Хонда. Заубер от своя страна рабоят по сделка за японските агрегати, което предизвика вълна недоволство и глъч от малкото фенове на швейцарския тим.

 

Топ 10 от първата свободна тренировка изглежда така:

1 Райконен
2 Ботас
3 Хамилтън
4 Верстапен
5 Фетел
6 Рикардо
7 Перез
8 Маса
9 Строл
10 Окон