mercedes-amg project one

Mercedes-AMG Project One – самото име подсказва, че става дума за внушителна идея, разработвана от най-подходящата компания за целта. За Проект 1 се знае още от миналогодишното автомобилно изложение във френската столица, но чак сега се разкриха подробности около техническите характеристики на хиперкара.

Още когато видяхме първите изобржение на концепта ни стана ясно, че трябва да очакваме автомобил силно повлиян от състезателните болиди във Формула 1.

Не само акуловата перка на гърба го доказва. Карбонов въздухозаборник на покрива, например, ще насочва въздуха към V6 турбо двигател комбиниран с интелигентна хибирдна система и криещ се под сложна плетеница от изпускателни колектори. Турбокомпресора представлява интересен елемент от иновативната MGU-H система. Тя складира кинетичната енергия от отработените газове и при нужда я използва за да завърти електрическата турбина, дарявайки двигателя с допълнителна мощност в точния момент.

mercedes-amg-project-one
Литиево-йонната батерия ще намери място точно зад предния мост, който пък няма да има никаква механична връзка с бензиновия V6 двигател. Двете предни колела ще получават електрическа енергия събрана от MGU-H системата и хибридния генератор, който ще бъде свързан с двигателя.

Окачването на Mercedes-AMG Project One е замислено също толкова екзотично колкото и останалата част на хиперспортиста. В предната част то ще бъде до голяма степен взаимствано от моторните спортове, използвайки сложна система от амортисьори и щанги, докато отзад колата ще разчита на класическото за Mercedes спортно окачване с 5 рамена.

мерцедес-проект-едно
За разлика от болидите във F1, 6 цилиндровият двигател на One ще бъде леко „поуспокоен“ до максималните 10 000 об/мин. Целта на това скопяване е да се удължи живота на мотора или в противен случай ще се налага извършването на скъп ремонт при пробег от 50 000 км. Не, че това би повлияло значително бюджета на потенциалния купувач, имайте предвид, че когато Mercedes-AMG Project One стъпи на пазара неговата цена ще е $ 2 млн.