електро-автомобили-цена

Безспорно в днешно време най-големият минус на електроавтомобилите е, че са доста по-скъпи от тези с бензинов или дизелов двигател. Това обаче е напът да се промени според специалистите през следващото десетилетие.

По-рано тази седмица Даймлер инвестира 558 млн. долара в изграждането на завод за литиево-йонни батерии, предназначени за бъдещите си електроавтомобили. Очаква се в Европа да се построят още такива гигазаводи през следващите години, а най-малко 9 такива са в процес на строене в Китай.

Това бързо развитие в сферата доведе до коментари на анализатори от Блумбърг предсказващи, че световното производство на литиево-йонни акумулатори ще се увеличи повече от два пъти до 2021 г. Според тях също до 2030 г. електроавтомобилите ще станат по-евтини от тези, които използват двигатели с вътрешно горене.

електроавтомобили цена
През последните години разходите за батерия на базата за-киловат-час спадна от $542 на около $139 и се очаква да намалее още поради очакващото се увеличение на производството през следващите 10-15 години.

Само до преди години мнозина не знаеха дали автмобилата индустрия ще поеме по пътя на електрическото задвижване или този на водородните клетки, като редица компании продължават да инвестират във втората технология. Въпреки това тенденцията е такава, че се очаква електриеските мотори да задвижват транспорта през следващите десетилетия.