Електричеството ще застигне и Dodge Charger и Challenger

Dodge

Dodge е известен с това, че създава някои от най-мощните и харчещи машини. Пример за това е Charger SRT Hellcat Widebody със 707 к.с., но изглежда, че компанията се подготвя за електрификация.

Говорейки с Automotive News, ръководителят на FCA Северна Америка за пътническите автомобили заяви, че вижда електрификацията като „абсолютното бъдеще“ на Charger и Challenger.

Тим Кунишкис не каза точно какво означава това бъдеще, но предположи, че това може да означава хибрид или електрически вариант. Той също така предполага, че моделите могат да бъдат оборудвани с „електрическо оси“, което би било интересно, тъй като бъдещите версии на Charger и Challenger могат да получат електромотор отпред и задвижване на всички колела.

Независимо от това, Кунишкис вярва, че „електрификацията ще бъде ключът към високата производителност в бъдеще.“ Въпреки това, той каза, че достъпността е проблем, тъй като цените на батериите не са достатъчно ниски, така че да бъдат „основно предложение“.

Той постави под въпрос и приемствеността на масите приемливи, но отбеляза, че мощните моделите все повече посягат към електрификацията. По-специално той спомена Acura NSX, Porsche 918 Spyder и Ferrari SF90 Stradale.

Предходни доклади сочат, че компанията вече работи по електрификацията на Charger и Challenger. Нищо не е официално, но слуховете сочат, че производителят работи по хибридна на Hellcat двигателя.

Детайлите са ограничени, но се твърди, че хибридните технологии тежат по-малко от 45 кг и биха могли да доставят допълнителен въртящ момент от 170 Nm. Съобщава се, че системата е подобна на тази в 2.0-литровия 4-цилиндров двигател на Jeep Wrangler с технологията eTorque. Този модел има система за старт/стоп на двигателя, регенеративно спиране, удължено спиране на притока на гориво и функция за подпомагане чрез електрическо захранване, която осигурява допълнителен въртящ момент от 96 Nm.