Lithium

Този изцяло електрически прототип на Ford Mustang е наречен „Lithium“ и е създаден в сътрудничество между американския автомобилен производител и Webasto.

С 900 к.с. и 1,355 Nm моментален въртящ момент, това несъмнено е един от най-вълнуващите автомобили, които ще пристигнат на тазгодишното изложение SEMA в Лас Вегас. На всичкото отгоре, екологичният muscle car разполага с 6-степенна ръчна трансмисия, способна да се справи с огромната сила на електричеството.

„Ford не крие факта, че ние електрифицираме най-популярните си модели“, казва главният мениджър на компанията за разработка, Хау Тай-Танг. „Този ​​еднократен прототип на Mustang е чудесна възможност, заедно с Webasto, да покажем на нашите клиенти какво могат да направят новите електрифицирани двигатели в автомобил, който те вече познават и обичат.“

Mustang Lithium стои ниско и включва обновени карбонови елементи. 20-инчовите ковани джанти, пакета на Ford Track Handling Pack, заедно с подсилено шаси и 6-бутални предни спирачки Brembo от Shelby GT350R допълват бруталните характеристики. Визуално моделът се отличава със странични прагове и заден дифузьор, плюс капак от Webasto с прозорчета от поликарбонат и зарядно за батерията вместо традиционен резервоар.

И все пак, най-впечатляващата му характеристика е електромоторът Phi-Power, работещ заедно с батерийна система от 800 волта Webasto с технологията EVDrive, способна да достави мегават електрическа енергия. Имайте предвид, че 800 волта е два пъти повече от напрежението, което ще намерите в повечето електромобили днес. Според Ford, това решение позволява системата да бъде по-лека, по-мощна и да генерира по-малко топлина, като същевременно осигурява повече електрическа сила, отколкото повечето други системи.

Втората най-впечатляваща характеристика трябва да бъде доказаната от Calimer 6-степенна ръчна трансмисия Getrag MT82 с ковани вътрешности. С помощта на валове от Ford Performance и диференциал Super 8.8 Torsen, тя може да се справи с 1,355 Nm внезапен въртящ момент. Той се предава на пътя чрез леките колела Forgeline, обути в гуми Michelin Pilot Sport 4S.

Mustang Lithium използва уникални режими на задвижване, които „прилагат контролирано количество въртящ момент за различни сценарии на шофиране“. Шофьорът може да избира между режимите Valet, Sport, Track и Beast, използвайки 10,4-инчовия сензорен дисплей на автомобила.

Ford планира да инвестира повече от 11,5 милиарда долара в електрифицирани превозни средства до 2022 г. Междувременно можем да очакваме изцяло нов електрически SUV, вдъхновен от Mustang през следващата година, както и изцяло електрически пикап F-150 до няколко години.