Електрическият Ford Mach 1 ще е базиран върху Focus

Mach 1

Ford ще построи предстоящия електрически SUV Mach 1 върху своята C2 платформа, използвана за новия Focus.

С кодово име CX430, електрическият кросоувър на Ford ще бъде глобално проектиран модел, който ще бъде разкрит следващата година и продажбите ще започнат през 2020 г.

Ford Mach 1 ще се нареди до следващото поколение Escape/Kuga SUV в сегмента и тъй като ще се основава на платформата C2, се очаква да има по-спокоен характер – което важи за всички електрически SUV-ове все пак.

Предполага се, че C2 платформата е достатъчно гъвкава, давайки на Ford много възможности за междуосието, ширина и височина. Това позволява да се създаде голямо разнообразие от модели, подобно на платформата MQB на VW.

Напълно електрическият SUV на Ford се нарича Mach 1 като препратка и вдъхновение от Mustang. Всъщност, компанията може да създаде повече кросоувъри с дизайнерски решения на Mustang в близко бъдеще.

Миналия месец Ford направи изненадващо съобщение, заявявайки, че ще спре да продава автомобили като Fiesta, Fusion, Focus и Taurus в САЩ, като се фокусира върху по-изгодните SUV-ове и пикапи. Ford ще продължи да предлага Mustang, както и Focus Active, което е SUV версията на нормалния хечбек.

И докато Fusion ще изчезне в САЩ, европейският му брат Mondeo се очаква да бъде на пазара до около 2025 г. Ford Europe планира да представи силно актуализирана версия на Mondeo тази есен, която ще включва нов дизелов двигател, нов интериор с  инфоразвлекателен екран и малки промени по външния му вид.